Обилазак Дома за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника

Ветерник , 03. фебруар 2014.
-A A +AОбилазак Дома за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника.

Ветерник , 03. фебруар 2014. .

Покрајинска секретарка за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић-Бајић, посетила је Дом за децу и омладину ометену у развоју из Ветерника, који је на конкурсу Секретаријата добио бесповратна средства за реализацију пројекта инсталација соларних колектора за припрему топле потрошне воде у павиљону „Стари А“и разговарала са директором Дома Зораном Арбутином.

- Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине је кроз неколико конкурса усмерио средства управо према установама социјалне заштите, за децу и омладину ометену у развоју, којима је помоћ највише потребна, у циљу да им се омогући побољшање квалитета живота и неге. Дом у Ветернику је изузетно добро организована установа, којој недостаје још много средстава да се услови живота и нега деце побољшају. Енергетика је веома битан део који омогућава реализацију оваквих потреба. Секретаријат за енергетику је прошле године одобрио милион и 200 000 динара за постављање соларних колектора, а ове године ће тај пројекат бити реализован и донеће прве економске ефекте у току лета, јер ће обновљиви извори енергије, у овом случају путем соларних колектора, заменити гас као енергент за загревање топле потрошне воде. Ову прилику користимо и да договоримо наставак израде пројеката за изналажење најбољих техничких и економских решења за употребу геотермалне воде у функцију енергетике, која је један од постојећих извора у овој установи. На тај начин би могао бити коришћен постојећи базен, који сада није у функцији. Геотермална енергија би могла бити коришћена и за грејање, чиме би се побољшали услови живота деце и запослених у овој установи, као и рада саме установе. Такође, ове године ће се приступити изради пројекта, као и почетку реализације замене гасне котларнице котларницом на агропелет, што већ следеће године може донети добре финансијске ефекте, јер ће се кроз сплет нових енергетских система, обезбедити сигурност у снабдевању енергијом, а значајно ће се смањити трошкови и створити услови да се средства од уштеде енергије усмере на свеукупно побољшање живота у овој установи – рекла је Наташа Павићевић-Бајић.

Директор Дома у Ветернику Зоран Арбутина је подсетио да је ова установа још 2010. године израдила студију енергетске ефикасности, којом је указано на одређене могућности уштеде, чиме се омогућава обезбеђивање додатних средстава ради лакшег функционисања установе. Прва фаза - постављање соларних колектора на највећи „Б“ павиљон је реализована пре две године. Сада се реализује друга фаза, која подразумева постављање соларних колектора на павиљон „Стари А“. С обзиром на то да ова установа постоји више од 40 година, сва средства добијена уштедом, користила би се за инфраструктурна улагања. Досадашња искуства указују првенствено на уштеду електричне енергије и гаса, који се користи за загревање топле потрошне воде.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs