Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 05. фебруар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 05. фебруар 2014. .

Влада Војводине, на седници којој је председавао др Бојан Пајтић, донела је решење којим је утврђен новчани износ од 12.000 динара месечно, за помоћ породици у којој се, у 2014. години, роди треће дете. Право на утврђену новчану помоћ, породице остварују у периоду од две године.

Покрајинска Влада, дала је сагласност и на Програм рада Покрајинског фонда за развој пољопривреде за 2014. Фонд ће у текућој години пласирати шест кредитних линија под, као и до сада, веома повољним кредитним условима. Кредитираће се набавка пољопривредне механизације са укупно 262 милиона динара, реконструкција система за наводњавање (100 милиона динара), производња у стакленицима и пластеницима (30 милиона динара), сточарска производња, односно набавка телади, основног стада у овчарству и пчеларска производња (20 милиона динара), производња вишегодишњих засада воћа и винове лозе (50 милиона динара), те изградња и опремање складишних капацитета (100 милиона динара).

Чланови Владе прихватили су и информацију о спровођењу Стратегије за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља у Војводини за период од 2009. до 2013. године. Наиме, Скупштина Војводине је још 2008. године усвојила Стратегију за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља. То је био први стратешки документ у Србији који се бави проблемом насиља над женама, чиме је Војводина исказала своју тежњу и циљ да изгради друштво у коме је толеранција на насиље на нултој тачки. Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова на глобалном конкурсу UN Trust Fond-a, добио је средства у износу од 990.970 долара за пројекат „Ка свеобухватном систему за сузбијање насиља над женама у Војводини“. Уз буџетска средства АП Војводине и донаторска средства, омогућена је инплементација Стратегије у свих 45 општина и градова у Војводини.

У време усвајања Стратегије институционални механизми нису били довољно развијени, није постојала добра сарадња међу институцијама које поступају у случајевима насиља, професионалци нису били довољно едуковани о феномену насиља, нити је постојала било каква евиденција о случајевима насиља. Међу најважније активности у четвотрогодишњем спровођењу Стратегије спада обука професионалаца из свих поступајућих институција (полиција, центри за социјални рад, правосудни органи, здравствени и просветни радници). Око 3000 професионалаца прошло је базичне и специјалистичке обуке о насиљу. Многе активности посвећене су јачању институционалне сарадње на локалном нивоу, са циљем установљавања најефикаснијег модела заштите од насиља над женама, уз уважавање специфичности, потреба и капацитета саме локалне заједнице. Током спровођења Стратегије континуирано се радило на подизању свести јавности и уклањању предрасуда и стереотипа.

Важан исход покрајинске Стратегије сигурно је и одрживост постигнутих стандарда у великом броју општина. Војводина је препозната као лидер у овој области, а многе активности и мере уграђене су и у Националну стратегију за спречавање насиља над женама која је усвојена 2011, у чијој изради је учествовао Секретаријат.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs