Одржана међународна конференција о развоју лука на Дунаву

Нови Сад , 06. фебруар 2014.
-A A +AОдржана међународна конференција о развоју лука на Дунаву.

Нови Сад , 06. фебруар 2014. .

Међународна конференција о развоју лука као логистичких центара и њихова интеграција у логистичку мрежу европског подунавског региона одржана је данас у Новом Саду. Реализована је у оквиру међународног пројекта "DaHar" (Danube Inland Harbour Development – DaHar), из програма транснационалне сарадње "Програм Југоисточне Европе" за период до 2013. године, који је финансијски подржала Европска унија.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, обраћајући се присутнима на отварању конференције, указао је да Војводина са својим природним и изграђеним капацитетима у водном транспорту, као и са искуствима у бродарству и бродоградњи располаже изузетним потенцијалом са којим може и треба да се укључи у транспортне путеве Европе.

"Потенцијале водног саобраћаја Војводине, сагледавамо кроз око 1.000 километара квалитетних водних путева, положај на коридору реке Дунав, 7 међународних и више домаћих јавних пристаништа, 8 речних и каналских бродоградилишта, око 20 бродарских предузећа, образовне и кадровске институције и дугу традицију бродарства.
Стога је разумљиво да је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, као партнер у пројекту "DaHar", своје програмске активности у области водног саобраћаја и логистике ускладио са програмским начелима европских земаља, конкретизованим кроз Дунавску стратегију", рекао је Мирослав Васин и додао да је Покрајински секретаријат, учешћем у овом пројекту, настојао да пружи што целовитији допринос интегрисању наших лука у интермодално конципиране транспортне токове ослоњене на реку Дунав и усаглашавању техничких стандарда које овако пројектован међународни транспорт захтева.

Водећи партнер на пројекту "DaHar" је локална самоуправа Дунаујварош из Мађарске, а партнери из Србије су Покрајински секретаријат за привреду, Факултет техничких наука у Новом Саду и Лука Нови Сад. "DaHar" партнерство представља сарадњу између малих и средњих градова са лукама и градовима од међународног значаја који се налазе на Дунаву. Економски развој ових градова и њихово учешће у економским токовима могу бити побољшани оптималнијим развојем лука кроз подстицај транспорта роба на Дунаву. "DaHar" партнери зато желе да усаглашено развијају своје луке.

Менаџер пројекта Мате Ђери из Мађарске рекао је да, поред интегрисане стратегије за функционалну специјализацију и локалних акционих планова, овај пројекат има циљ да дефинише препоруке надлежним органима са главним смерницама за унапређење транспорта на унутрашњим пловним путевима, да се презентују конкретне могућности за инвестирање. Све то ће бити презентовано на скупу у Бриселу и финалној конференцији која ће ускоро бити одржана у Мађарској. Након завршетка овог пројекта, који садржи анализу стварних потреба даљег развоја лука на Дунаву, планира се и његов наставак, кад се очекује операционализација усаглашених планова развоја лука и одговарајућих логистичких подручја на Дунаву.

Руководилац пројекта "DaHar" у Србији проф. др Милосав Георгијевић са Универзитета у Новом Саду, изјавио је да се за време трајања овог пројекта радило на хармонизацији ставова у земљама подунавског слива. "У оквиру Дунавске стратегије наш циљ је да урадимо да сутра буде више робе на Дунаву, а мање на камионима, и да тај транспорт добије додатну логистичку димензију, те да тако будемо саставни део Европе. Универзитет у Новом Саду и Лука Нови Сад су међу важним партнерима на овом пројекту. Наш радни пакет је био израда мастер планова свих лука на Дунаву. Из тог мастер плана су произашле препоруке државним структурама како да се развоја ова област", рекао је проф. Георгијевић.

Помоћник министра саобраћаја Мирјана Трифуновић најавила је израду стратегије развоја водног саобраћаја и нагласила да је циљ да се поспеши речни транспорт, јер наши потенцијали нису довољно искоришћени. Према њеним речима, до сада је било више пројеката за побољшање стања инфраструктуре на Дунаву и Сави. "Очекујемо прве радове на Дунаву већ крајем ове године, а на Сави следеће године", изјавила је Мирјана Трифуновић и најавила модернизацију наших лука, јер као чворишта и инфаструктурни објекти водног саобраћаја веома су значајне за повећање протока робе водним траспортом.

Васин је указао и на значај реке Тисе:"Наше активности усмерене су и ка одговарајућој транспортној интеграцији водотока реке Тисе, по угледу на стандарде и захтеве транспорта на реци Сави. Свесни смо да на практичном остварењу овог циља и даље морамо, заједнички са надлежним републичким органима, улагати значајне напоре и у том смеру ће се наше активности наставити. Очекујемо да ће и овај скуп препознати саобраћајни значај реке Тисе и пружити пуну подршку нашим иницијативама да постане међународни пловни пут", нагласио је Васин.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs