Потпредседник Грујић у посети Осијеку

Осијек , 06. фебруар 2014.
-A A +AПотпредседник Грујић у посети Осијеку .

Осијек , 06. фебруар 2014. .

Потпредседник Владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је на позив градоначелника Ивана Вркића са делегацијом Секретаријата за културу и јавно информисање, посетио Град Осијек и том приликом разговарао о сарадњи културних институција из АП Војводине и овдашњих институција културе. Размена културних садржаја постојала је и до сада, међутим обе стране су се у данашњем разговору сложиле да постоје реалне основе да се ова сарадња даље прошири.

Потпредседник војвођанске Владе Славиша Грујић је истакао да је постојала добра сарадња - СНП и „Народног позоришта – Неп синхаз – Народног казалишта“ у Суботици са „Хрватским народним казалиштем“ у Осијеку, као и Градског музеја у Суботици, Музеја Војводине са Музејом Славоније, односно покрајинског Завода за заштиту споменика културе са својим колегама из Конзерваторског одјела у Осијеку. Један део данашњег разговора био је посвећен и пројектима везаним за хрватску националну заједницу у АПВ, односно могућности културне размене и сарадње и на том пољу. Са друге стране било је речи и о српској националној мањини у Осијеку, и њеним интересима. Вишенационална Војводина може да понуди широк обим културних садржаја, посебно када имамо у виду да су и Град Осијек и Славонија вишенационалне средине.

Градоначелник Осијека Иван Вркић је нагласио да је у области културе потребно сарађивати преношењем примера добре праксе за учешће у ЕУ и другим пројектима у овој области, јер је то наш обострани интерес. Такође је истакнуто да позоришне представе из позоришта у АПВ, и то не само оне на српском језику, могу имати успеха код публике у Осијеку.

Славиша Грујић је предложио да се у наредном периоду одржи нови састанак у Новом Саду где би представници институција културе из Осијека и Војводине разменили информације и договорили даљу сарадњу.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs