У Влади Војводине одржан састанак о реконструкцији пруге Беочин-Петроварадин

Нови Сад , 07. фебруар 2014.
-A A +AУ Влади Војводине одржан састанак о реконструкцији пруге Беочин-Петроварадин.

Нови Сад , 07. фебруар 2014. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин одржао је радни састанак на коме су дефинисани коначни планови како би се реализовао пројекат реконструкције пруге Петроварадин - Беочин. Влада Војводине је, наиме, задужила Покрајински секретаријат за привреду да у сарадњи, пре свега са предузећем "Железнице Србије", затим са локалним самоуправама: општином Беочин и Градом Нови Сад, заинтересованим институцијама и привредним субјектима, сачини модел јавно-приватног партнерства за реализацију овог пројекта. С обзиром на значај овог вида транспорта и саобраћаја за привреду овог краја и становнике насеља кроз које пролази пруга, учесници данашњег састанка сложили су се да је потребно убрзати наредне кораке, како би се превазишле постојеће дилеме око обнове пруге дуге 17 километара на којој је, због лошег стања, саобраћај обустављен 2007. године.

На данашњем састанку учествовали су представници Комисије за јавно-приватно партнерство при Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, ,,Железница Србије'' АД, Завода за изградњу града Нови Сад, Општине Беочин, ЈП Транснафта, као и представници приватних компанија фабрике цемента ''Лафарж БФЦ'' из Беочина, каменолома ,,Алас Раковац'' у Лединцима , ,,Карин комерц МД'' из Новог Сада и ,,Олајтерв'' из Будимпеште.

"Постоји јасно исказан интерес јавног и приватног сектора за реконструкцију пруге Петроварадин – Беочин", изјавио је Мирослав Васин и додао би након финализације овог пројекта, тај модел могао бити примењен и у другим сличним случајевима.

Након што "Железнице Србије" дефинишу пројектни задатак, четири компаније: ''Лафарж БФЦ'', ,,Алас Раковац'', ,,Карин комерц МД'' и ,,Олајтерв'' сачиниће споразум, чији је предмет финансирање израда главног пројекта и недостајуће пројектно-техничке документације за реконструкцију пруге. Након тога, план је да се формира конзорцијум приватних субјеката у поступку јавно-приватног партнерства. С обзиром да је модел јавно-приватног партнерства новијег датума у Србији, Покрајински секретаријат за привреду ће цео поступак кородинирати са републичким Министарством регионалног развоја и локалне самоуправе и Министарством привреде.

У региону кроз који пруга пролази своје активности обављају велики привредни субјекти, као што су компаније БФЦ ''Лафарж'', ''Карин Комерц МД'', ''Алас Раковац'', ЈП ''Транснафта'' и други. Затварањем пруге за саобраћај, највећи део теретног саобраћаја за потребе ових предузећа обавља се друмским транспортним средствима, што има веома негативне последице по квалитет путне мреже, безбедност саобраћаја и заштиту животне средине. Зато је обнова ове пруге од великог значаја за компаније које послују у овом крају, за становнике и ширу друштвену заједницу.

Представник "Железница Србије" дао је пуну подршку пројекту ревитализације пруге, изјавивши да је она важна и за ово предузеће, које би остварило приход уколико би се роба компанија из овог краја транспортовала железницом.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs