Председник Владе Војводине обишао обновљену Винску улицу у Иригу

Нови Сад/Ириг , 14. фебруар 2014.
-A A +AПредседник Владе Војводине обишао обновљену Винску улицу у Иригу.

Нови Сад/Ириг , 14. фебруар 2014. .

Покрајинска Влада, заједно са општином Ириг и њеним мештанима, завршила је обнову Рибарског трга и Винске улице у центру Иригу - насељу смештеном на јужним падинама Националног парка Фрушке горе, познатом по својим виноградима и воћњацима.

Рибарски трг и Винску улицу, која је данас окупила произвођаче вина, ракије, меда и других етно-производа и сувенира, обишли су председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, заједно са челницима општине и становницима општине Ириг, која данас обележава своју славу - Светог Трифуна, заштитника виноградара.

«Пројекат Владе Војводине који обухвата обнову центра Ирига, део је наше стратегије развоја Фрушке горе. С једне стране, подстичемо развој воћарства и виноградарства и, с друге стране, развој туризма. Иригу припада значајно место у туристичкој понуди Војводине и Србије», изјавио је председник покрајинске Владе Бојан Пајтић.

Веома је значајно за развој етно-туризма да Ириг има уређену туристичку улицу, у духи своје традиције, са винским подрумима и радњама у којима ће се нудити сувенири овог краја. То је део ширег програма оживљавања винарских потенцијала Срема. До сада су Општина Ириг и Влада Војводине у овај пројекат уложиле више од 25 милиона динара и он се, како је најавио Пајтић, наставља обновом фасада кућа и старих винских подрума у овој улици. «Желимо да Ириг, Фрушка гора и вински Срем засијају старим сјајем», рекао је др Бојан Пајтић.

Обнављање Рибарског трга и уређење Винске улице у Иригу има циљ да поврати некадашњи сјај трговачког центра, какав је Ириг био у својој прошлости. Пре два века, Ириг је са вашаром који се одржавао на Рибарском тргу, био трговачки центар где су винари из околине продавали своје вино, а рибари са Саве и Дунава снабдевали рибом многе трговце који су се кретали између Сремске Митровице, Београда и Новог Сада и фрушкогорских манастира.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин рекао је да овај пројекат спада међу 12 најзначајнијих пројеката којима Покрајина жели да подигне квалитет туристичких садржаја у Војводини.

«Да смо на добром путу, говоре подаци из прошле године. Број туриста који су 2013. године посетили Војводину је за 18 одсто већи него претходне, као и број ноћења већи је за нешто више од 21 одсто,» навео је Васин и додао да се туризам у Војводини може развијати уколико се улаже у оне туристичке предности које «понекад до сада нисмо знали да препознамо».

Председник Општине Ириг Владимир Петровић истакао је да ово уређење Ирига значајно за саме Ирижане, али и становнике околних насеља, произвођаче воћа и виноградаре. Захвалио се на подршци коју овој малој општини пружа Влада Војводине. «У односу на број становника општине Ириг, Покрајина је у протеклом периоду практично највише уложила у општину Ириг. Резултати се већ виде. Желимо да заједно са Вршцем и Сремским Карловцима, постанемо престоница квалитетног вина», нагласио је Петровић.

Реконструкција Винске улице која је одувек била симбол Ирига, обухватила је поплочавање бетонским плочицама са мотивима вина, грожђа и рибе, уређење канализационе и електро-мреже, као и хортикултурно уређење. Поред грађевинских радова, улица је опремљена клупама, декоративним стубовима за расвету, фењерима, корпама за отпатке, чесмом и другим декоративним мобилијаром, како би се могла осетити атмосфера њене славне прошлости.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs