Организован састанак о унапређењу положаја Рома у Републици Србији

Нови Сад , 20. фебруар 2014.
-A A +AОрганизован састанак о унапређењу положаја Рома у Републици Србији.

Нови Сад , 20. фебруар 2014. .

Како би се најефикасније разменила искуства и информације и како би се дошло до адекватних мера за решавање проблема са којима се ромска заједница суочава, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Канцеларија за инклузију Рома АП Војводине и Савет за интеграцију Рома АП Војводине организовали су састанак на тему унапређења положаја Рома у Републици Србији. О значају питања Рома у АП Војводини и Србији присутнима се обратио покрајински секретар Мирослав Васин и истакао значај одржавања састанка на Светски дан социјалне правде, с обзиром да су Роми једна од најугроженијих социјалних категорија.

Симболично одржавање скупа на Светски дан социјалне правде има за циљ да укаже на чињеницу да се социјална правда заснива на принципима унапређења борбе против сиромаштва, промоцији права на рад, једнакости полова и остваривању једнаких шанси за све. Данашњи сусрет представника републичких и покрајинских органа, невладиног сектора и међународних организација погодно је тло за представљање активности, планова, перспектива, мера и потреба институција и организација како би се заједнички вршио утицај на доношење системских и одрживих решења проблема ромске националне заједнице у Србији.

Покрајински секретар Мирослав Васин је навео да се данас расправља о значајном цивилизацијском питању, о положају ромске националне заједнице у нашој земљи:

,,Слични сусрети се одржавају у континуитету где ми настојимо да институционално поставимо све услове да на високом нивоу разматрамо питање унапређења положаја Рома. Канцеларија за инклузију Рома улаже велике напоре да побољша стање и услове живота Рома у свим сферама живота, а Покрајински секретаријат за привреду има Сектор за унапређење положаја Рома који максимално учествује и помаже у свим активностима и спровођењу мера побољшања услова живота ове националне заједнице. Водимо се политиком унапређења положаја Рома програмом који има три правца – образовање, запошљавање и стамбено збрињавање Рома. Ово је политика мотивације, јер данас имамо више ромских ученика и студената. Стављањем акцента на образовање може се створити интелектуална елита која ће преузети бригу о Ромима. Основана су и предузећа и радње чији су власници Роми који су своје креативне идеје преточили у праксу и постигли успех“, рекао је секретар Васин.

Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић, је нагласио да је присуство широког аудиторијума слика одговорности према питању Рома, а да је сам помак на овом пољу ствар жеље и иницијативе одговорних чинилаца. У свом раду Канцеларија се руководи једном чињеницом – да Роми морају постати део система и институција, као и учесници у доношењу одлука, јер је ова национална заједница савест човечанства. Спроводе се афирмационе мере уписа ромске деце и младих у школе и на факултете, а обавеза државе је да омогући спровођење ових мера.

Петар Николић, председник Савета за интеграцију Рома је поручио Ромима да нису усамљени у настојању да реше своје егзистенцијалне проблеме. Савет стреми ка политици мотивисања оних који учествују у процесима еманципације, а солидарност и брига о сваком појединцу представљају циљ. Николић је истакао да се уз помоћ система могу победити све недаће, али да су потребни иницијатори промена. Сиромаштво не би требало да представља проблем, већ мотив да се ради и оствари више.

Једна од тема данашњег скупа је и декада Рома у Републици Србији. Декада за инклузију Рома је међународна иницијатива, у оквиру које су се владе Централне и Југоисточне Европе обавезале да регионално раде на унапређивању социјално-економског статуса и инклузији Рома.циљ Декаде је унапређење положаја Рома, видљиво и мерљиво извештавање о постигнутом напретку. Приоритетне области Декаде су образовање, запошљавање, здравље и становање. Поред тога, значајна област о којој се данас расправљало је и питање дечјег просјачења. Процена органа, установа и цивилног друштва је да су превалентни фактори ризика дечијег просјачења припадност ромској заједници, принуда детета на просјачење од стране организоване групе, утицај сиромаштва, као и одсуство родитељског старања.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs