Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 21. фебруар 2014.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 21. фебруар 2014. .

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине одржао је у децембру прошле године скуп под називом: “Презентација имплементације обавезујућих одредби Закона о енергетици о ефикасном коришћењу енергије”. Том приликом истакнуто је да је највећи број буџетских корисника и јавних предузећа прикључено на електро-енергетску мрежу средњег напона (напон већи од 1кВ) или имају више од 50 запослених, уколико су прикључени на електро-енергетску мрежу ниског напона (мање од 1кВ), из чега произилази да морају куповати електричну енергију на слободном тржишту, односно да одаберу свог снабдевача путем поступка јавних набавку и да са снабдевачем склопе уговор о куповини електричне енергије. Како је наглашено, с обзиром да корисници буџетских средстава и јавна предузећа приликом набавке добара, услуга и радова поступају у складу са Законом о јавним набавкама, уочен је проблем: у јавном сектору у великом броју случајева за 2013. годину није планирана јавна набавка електричне енергије, тако да у 2013 години није било могуће спровести јавну набавку и одабрати снабдевача електричном енергијом у складу са Законом о енергетици. Секретаријат за енергетику и минералне сировине је тим поводом упутио допис Управи за јавне набавке Републике Србије у коме се поставља питање да ли сви купци из јавног сектора, који имају статус наручиоца у складу са Законом о јавним набавкама, а који имају обавезу да од 1. јануара 2014. године купују електричну енергију на отвореном тржишту да склопе уговор о снабдевању са јавним предузећем које је основала Република Србија “ЕПС- Снабдевање”, до окончања поступка јавних набавки за одабир снабдевача електричном енергијом, како би се избегло “резервно снабдевање”, које има ограничено трајање и што подразумева много вишу цену електричне енергије.

Овом приликом указано је да је ЈКП “Градска топлана” Зрењанин упутила допис, којим Управи за јавне набавке поставља питање да ли је могућа примена члана 112. став 1. тачка 4) Закона о јавним набавкама у смислу 119. став 1. тачке 2) и 3).

У одговору Управе за јавне набавке написано је да је усвајањем Закона о енергетици предвиђено постепено отварање тржишта електричне енергије у погледу обима, услова и временског распореда отварања тржишта. У складу са Законом о енергетици, 31. децембра 2013. године престаје право на снабдевање електричном енергијом по регулисаним ценама, а право на јавно снабдевање имаће само домаћинства и мали купци. У складу са Законом о енергетици мали купци електричне енергије или природног гаса су крајњи купци који имају мање од 50 запослених, укупан годишњи приход у износу до 10 милиона евра у динарској противвредности и чији су сви објекти прикључени на дистрибутивни систем електричне енергије напона нижег од 1 кВ, односно на дистрибутивни систем природног гаса).

Управа за јавне набавке је мишљења да су сви наручиоци, у смислу Закона, имали довољно времена да преузму све потребне активности у циљу благовременог планирања и спровођења јавних набавки, у циљу уговарања набавке електричне енергије. Закон о енергетици је донет 2011. године, којим је прописано отварање тржишта електричне енергије, а Закон о јавним набавкама је почео да се примењује 1. априла 2013. године, што је било довољно времена наручиоцима да до 1. јануара 2014. године започну спровођење свих потребних активности у циљу набавке електричне енергије у складу са одредбама Закона. Такође, Управа за јавне набавке је мишљења да су наручиоци у обавези да за набавку електричне енергије поступају у складу са одредбама Закона.

У одговору Управе за јавне набавке ЈКП “Градска топлана” Зрењанин истакнуто је да су испуњени услови за примену изузетака из члана 122. став 1. тачка 4) Закона о јавним набавкама, када наручилац који обавља делатност у области енергетике, у складу са чланом 119. став 1. Закона набавља енергију (или гориво) искључиво за потребе производње енергије.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs