Васин: "Војводина Метал Кластер" представља најбоље у Србији

Нови Сад , 28. фебруар 2014.
-A A +AВасин: "Војводина Метал Кластер" представља најбоље у Србији.

Нови Сад , 28. фебруар 2014. .

"Војводина Метал Кластер" - VMC, једна од најзначајнијих пословних асоцијација металаца у Србији, одржала је данас своју редовну Скупштину, коју су поздравили покрајински секретар за привреду запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.

"Војводина Метал Кластер" - VMC као пословно удружење за повећање конкурентности металског сектора, окупља 113 чланова, запошљава 6.500 радника, остварује укупан годишњи приход већи од 350 милиона евра и извоз од преко 80 милиона евра.

"Са оваквим резултатима, овај кластер представља оно што је у овом моменту најбоље у Србији, јер буди оптимизам и доказује да се у оквиру металског сектора, за кога сви мисле да је изгубљен и у кризи, могу урадити велика дела", рекао је покрајински секретар за привреду Мирослав Васин и додао да то указује на квалитет идеје удруживања металских предузећа, коју је препознала и Европска унија. "Пројекат VMC је у 2013. години проглашен за најбољи ИПА пројекат у Европи, а Европски секретаријат за анализу кластера, након анализе и упоређивања са најбољим европским кластерима, нашем кластеру доделио је Бронзано признање. То доказује да се овакви резултати постижу када се пронађу заједнички циљеви, кад се привредни субјекти удруже. Овај кластер, заједно са кластером информационих технологија - ИКТ кластером, представља нешто најбоље у Војводини и у целој Србији", поручио је Мирослав Васин.

"Да политика није празна прича доказују резултати овог кластера", изјавио је покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, нагласивши да је улога политичара да створе предуслове како би мала и средња предузећа била успешнија и како би онда та мала и средња предузећа отварала нова радна места. Наиме, како је рекао Бранислав Бугарски, Покрајина је са 120 хиљада евра у пројекту вредном скоро 900 хиљада евра, подржала иницијативу да се металска предузећа окупе око једне идеје, да заједно наступају на домаћем и на страним тржиштима, размењују технологије и идеје те да заједно буду у стању да имају веће капацитете.

"Тако увећани капацитети онда доносе веће послове, већи послови доносе веће зараде и опет отварамо нова радна места, како би подигли друштвени и економски стандард наших грађана", рекао је Бугарски и, наводећи чињеницу да је ЕУ овај пројекат наградила, зато што је добро пројектован и спроведен у обиму који је и планиран. Бугарски је нагласио да је то још један доказ да Војводина има капацитета да спроводи европске пројекте, као и чињеница да је 86 одсто свих прекограничних пројеката у Србији, реализовано управо у Војводини.

Менаџер пројекта "Војводина Метал Кластер" Зоран Пекез је, говорећи о плановима и будућности овог значајног удружења, истакао да је суштина пословне стратегије и предвиђања да овај металски кластер постане успешан, организован, извозно орјентисан, те замајац привреде и подршка металском сектору у Србији. Мисија асоцијације је да ствара ефикасно пословање свих својих чланова, допринесе конкурентнијем пословању металског сектора, те развија пословну инфраструктуру кластера као организације. Асоцијација VMC, пре свега, према речима менаџера пројекта, треба да буде промотер позитивног имиџа металске индустрије Србије на глобалном светском тржишту. Говорећи о циљевима у наредној години, истакао је да су највећим делом остали исти у складу са тржишним условима који су остали непромењени у последње две године. Тежња да се повећа конкурентност, паралелно ће се кретати са потребом да се оствари могућност бољег извоза, повећањем запошљавања те стварања могућности за очување постојећих и отварање нових радних места, те да кроз системе едукације и сарадњом са научноистраживачким институцијама и свим партнерима које су део овог пословног удружења, сарађује на развоју кластерског центра изврсности. Очување и унапређивање постојећег нивоа производње јесте кључни моменат "Војводина Метал Кластера" уз остваривање боље видљивости домаћег металског кластера на светско тржишту.

На Скупштини "Војводина Метал Кластера" одржана је презентација о могућностима приступа наших производних компанија финансијским средствима ЕУ у светлу новог финансијског инструмента ЕУ - "ХОРИЗОНТ 2020“, проф. др Пера Тумбас (Економски факултет, Суботица) говорио је на тему „Војвођанска мрежа за иновациони развој као подршка производним компанијама у развоју иновативности и конкурентности“, Пунтевска Наталија (Switzerland Global Enterprise Representative Macedonia, Serbia and Albania) на тему „Сарадња ВМЦ и SGE/SIPPO – Switzerland Global Enterprise/Swiss Import Promotion Programme – развој нове извозне перспективе за компаније чланове кластера”. Представник Европске предузетничке мреже у Србији доц. др Младен Радишић презентовао је две теме: екодизајн производа и могућност волонтерског ангажмана младих стручњака. Поред тога, на дневном реду биле су и информације о повољним могућностима обједињеног/организованог уговарања набавке електричне енергије и набавке услуга осигурања на нивоу кластера.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs