Програми из Војводине „Дани лудаје“ и „Богатство различитости“ представљени на Сајму туризма у Будимпешти

Нови Сад , 01. март 2014.
-A A +AПрограми из Војводине „Дани лудаје“ и „Богатство различитости“ представљени на Сајму туризма у Будимпешти.

Нови Сад , 01. март 2014. .

Будимпешта, 1. март 2014. – Будимпештански међународни сајам туризма ,,UTAZÁS/TRAVEL 2014“, највећи сајам туризма у Мађарској, и ове године краси разноврсна понуда туристичке привреде АП Војводине. Заједнички наступ туристичке понуде Србије и АП Војводине и излагање туристичких производа бележи значајан успех кроз разноврстан програм – представљање манифестације ,,Дани лудаје“ Општине Кикинда и пројекта ,,Богатство различитости“. Данас је уприличена конференција за медије на којој су учествовали покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, сарадници из Секретаријата, представник Амбасаде Србије у Мађарској и Туристичке организације Србије. Заједнички штанд Србије и АП Војводине окупља излагаче на једном месту – Туристичку организацију Србије и Војводине, 10 туристичких организација локалних самоуправа, 4 кластера, као и привредне субјекте.

Истичући значај учешћа Србије и АП Војводине и представљање туристичких производа Покрајине на овом сајму, покрајински секретар Мирослав Васин је рекао: ,,Вишевековна веза Србије и Мађарске се огледа у међусобним посетама, обичајима које делимо, културолошким појединостима, што јесте нешто што треба неговати и чувати. Због тога смо на овом Сајму редовни учесници, као што су наши мађарски партнери сада гости Сајма у Београду. Овде смо да представимо мултиетничност, мултикултуралност и лепоту различитих обичаја. Двадесет и шест националних заједница које живе у АП Војводини чине оригиналну туристичку понуду покрајине. Делић тога смо овде представили пројектом ,,Богатство различитости“. Туристичку понуду градимо на искуствима Мађарске, која умногоме предтавља наш туристички узор“.

Да је заједница Мађара који живе у АП Војводини део шароликости туристичке понуде и да представља важну језичку, културну и историјску везу Србије са Мађарском, истакао је заменик покрајинског секретара Балинт Јухас. Он је додао да је један од главних показатеља плодоносне сарадње АП Војводине са Мађарском чињеница да се од 2007. године бележи константан раст спољнотрговинске размене, која је прошле године достигла износ од 500 милиона долара. Сви заједнички пројекти Србије и Мађарске су од великог значаја не само за туризам, већ за целокупну привреду.

Представљање туристичке привреде АП Војводине уприличиле су поставке Туристичких организација Србије и Војводине, 10 туристичких организација градова и општина, 4 кластера и привредних субјеката. Данашњи дан је у знаку мултиетничности и мултикултуралности Војводине кроз представљање пројекта ,,Богатство различитости“. На сајму туризма представила су се села којим Дунавски туристички кластер ,,Истар21“ у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова промовише традицију, гастрономију, музику и фолклор села у Војводини и Подунављу. Посетиоци сајма могли су да виде традиционалне ношње и упознају се са музиком и фолклором одабраних села – Скореновац, Бездан, Бело Блато, Бачки Моноштор, Чортановци и Таванкут.

Општина Кикинда је такође представила своје спечифичности и широко познат фестивал ,,Дани лудаје“. Дефилеом представника ове банатске општине, а на очиглед свих посетилаца, пренесени су дух, традиција и музика Кикинде уз мирис специјалитета од бундеве.

Међународни сајам туризма ,,UTAZÁS/TRAVEL 2014“ у Будимпешти, највећи је сајам туристичке делатности у Мађарској. Сајам нуди мноштво атрактивних туристичких дестинација и догађаја, културолошке разноликости, традицију и гастрономију земаља са пет континената. Шаролик програм и активно залагање учесника и излагача на штанду Војводине, утицали су на изузетно велико интересовање за понуду Србије.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs