Расписани нови конкурси Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова из области равноправности полова

Нови Сад , 07. март 2014.
-A A +AРасписани нови конкурси Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова из области равноправности полова .

Нови Сад , 07. март 2014. .

Уочи обележавања Међународног дана жена, када се наглашава важност достизања равноправности за жене не само са аспекта фундаменталних људских права, већ и са аспекта напретка, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова расписао је у овој области четири нова конкурса намењена удружењима жена, непрофитним организацијама и локалним самоуправама, за које је издвојено 8.900.000 динара, док је Завод за равноправност полова расписао јавни конкурс за локалне самоуправе вредан 1.150.000 динара.

Помоћница покрајинског секретара Анита Беретић навела је да је Сектор за равноправност полова у ресорном секретаријату, постао институционални механизам који активно води бригу о унапређењу положаја жена у нашем друштву. ,,Идући у сусрет Међународном дану жена, потребно је да сваки појединац себе преиспита шта је на пољу родне равноправности учињено у протеклих 364 дана. Расписивањем нових конкурса, желимо да се обратимо женама. Велико интересовање за јавне позиве нам је показатељ да смо институција која је успела да препозна њихове жеље и интересовања. С обзиром да су веома слични прошлогодишњим конкурсима, намера нам је да наставимо са добром праксом. Сведоци смо да у малим сеоским срединама, удружења жена покрећу и носе своју локалну средину, док већ препознатљив конкурс "Село са разгледнице" позива на локалну синергију“, истакла је помоћница Анита Беретић и најавила расписивање нових конкурса Секретаријата у наредних месец дана из области запошљавања, предузетништва, као и јавних позива намењених невладином сектору.

Конкурс за доделу бесповратних средстава непрофитним организацијама и удружењима грађана за подршку програмима удружења жена на селу у АП Војводини има за циљ економско оснаживање жена у руралним срединама. За ову сврху, Секретаријат је издвојио средства у виду дотација у износу од 2,9 милиона динара. Овим конкурсом се подржава афирмација женског стваралачког потенцијала, свеобухватан ангажман жена у локалној заједници кроз едукативне, културне, хуманитарне и друштвено корисне активности, као и удруживање жена и развој женског задругарства.

Конкурсом за подршку пројеката у области равноправности полова се финансирају програми за подстицање економског оснаживања и едукације жена, посебно рањивих категорија. Превенција и сузбијање насиља над женама, промовисање родне равноправности, посебно јавним акцијама и кампањама, такође су предмет овог конкурса. Покрајински секретаријат за привреду додељује бесповратна средства у износу од 2 милиона динара.

Јавни конкурс којим се додељују средства градовима и општинама у АП Војводини финансира пројекте у области афирмације сеоских средина, као туристичког потенцијала „Село са разгледнице“. Секретаријат је издвојио 3 милиона динара за подстицање активности на уређењу сеоских средина, са циљем подизања њиховог туристичког потенцијала, уређење карактеристичног сеоског детаља или предела који подижу туристичку понуду села, као и за унапређење потенцијала локалне заједнице за пружање услуга у области руралног туризма.

На наведена три конкурса могуће је аплицирати само са једним пројектом за износ не већи од 200.000 динара.

Последњим конкурсом, за који је издвојено милион динара, финансирају се пројекти намењени активностима удружења жена на селу у Војводини, како би се промовисале локалне манифестације које представљају део туристичке понуде у руралним срединама. Афирмисањем женског стваралачког потенцијала знатно се унапређује рад женских сеоских непрофитних организација и удружења грађана, а унапређује се културна и туристичка понуда у локалним срединама. Подносилац може аплицирати само са једним пројектом, а висина тражених средстава не може бити већа од 70.000 динара.

Завод за равноправност полова Војводине је такође расписао конкурс намењен локалним самоуправама у Војводини за пројекте информатичке обуке намењене сеоским женама, у укупном износу од 1.150.000 динара, који има за циљ унапређење предузетничких и комуникационих вештина сеоских жена за активно учествовање на тржишту рада.

Конкурси Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова и Завода за равноправност полова објављени су на њиховим интернет презентацијама.

Конкурсе можете преузети на интернет адреси Владе АП Војводине - http://www.vojvodina.gov.rs/sr/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%B...


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs