Представљен 11. Београдски фестивал игре

Нови Сад , 13. март 2014.
-A A +AПредстављен 11. Београдски фестивал игре.

Нови Сад , 13. март 2014. .

Под слоганом “Невероватна моћ људског тела да исприча причу”, од 30. марта до 14. априла одржаће се 11. Београдски фестивал игре у Београду, Новом Саду, Вршцу и Панчеву. Тим поводом данас је у Влади АП Војводине одржана конференција за новинаре, на којој су о предстојећим активностима фестивала говорили потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, директорка и оснивач Београдског фестивала игре Аја Јунг, отправник послова Амбасаде Канаде Кевин Рекс, директор Народног позоришта "Стерија" из Вршца Срђан Томић, директор Културног центра Панчево Немања Ротар и управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић.

Један од најбољих европских фестивала уметничке игре, доноси пред домаћу публику свежа кореографска остварења и престижне трупе. Захваљујући разумевању и подршци Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Владе АП Војводине, Општине Вршац и Амбасаде Немачке, по први пут ће и публика у Вршцу бити у прилици да ужива у једној од представа овог фестивала. Такође, публика у Панчеву ће имати прилику да 1. априла у Културном центру Панчева одгледа наступ трупе „Шапутања“ познатог француског хип-хоп кореографа Бубе Ландрија Чуде, док ће 12. априла у Српском народном позоришту бити изведено прво историјско гостовање Великог канадског балета, поставком игре Охада Нахарина, „Минус један“. У Вршцу ће 10. априла у Народном позоришту „Стерија“ наступити омаж „Игра сенки“ Балета Аугзбург театра у кореографији познатог изралеског кореографа Ицика Галилија.

Према речима потпредседника Владе Војводине Славише Грујића, Фестивал игре је веома значајан догађај, јер поново у Србији, Београду, Новом Саду, Панчеву и први пут у Вршцу наступиће најпознатија имена светске уметничке балетске игре, и зато овај фестивал са правом носи епитет најбољег. Поред снажне подршке бројних амбасада у Србији, подржала га је и Влада АП Војводине преко Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, што даје јасну поруку о његовом значају и јачини, што ћемо се трудити и надаље, рекао је у свом излагању секретар Грујић.

Аја Јунг је истакла да ће фестивал 30. марта у Сава центру свечано отворити трупа „Hubbard Street dance“ из Чикага, целовечерњим балетом „Хиљаду делова“. У светлу и контексту игре и бројних наступа великих уметничких имена са светске сцене, реализација фестивала не би била могућа без подршке бројних амбасада у Србији,Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, као и културних центара.

"Ове године фестивал ће посетити и три војвођанска града", истакла је Аја Јунг и нагласила да ће, поред Српског народног позоришта у Новом Саду, Културног центра у Панчеву, и вршачка публика имати прилику да одгледа наступ једне немачке оперско- балетске куће са врхунским играчима. У СНП-у ће се 12. априла одржати историјско гостовање Великог канадског балета поставком Охада Нахарина, која ће сигурно ући у све антологије савремене игре. Целовечерњи наступ „Минус један“ је непоновљиво плесно искуство са мешавином многих уметничких утицаја.

Кевин Рекс, отправник послова Амбасаде Канаде истакао је колико је плес значајан у повезивању културе и овом приликом навео све групе савременог плеса из Монтреала и Канаде, које су до сада учествовале у Београдском фестивалу игре.

Срђан Томић, директор Народног позоришта "Стерија" из Вршца и Немања Ротар, директор Културног центра Панчева, нагласили су да им је велика част и задовољство што ће бити домаћини највећег фестивала игре у нашој земљи. Посебно је директор Томић нагласио да у Вршцу три деценије нису наступале балетске трупе, што ће бити посебан доживљај за вршачку публику.

„Српско народно позориште као центар војвођанске драме, балета и опере, овога пута биће домаћин једном од највећих канадских балета, што нам отвара могућност за нова сазнања, искуства и видике“ рекао је Александар Милосављевић и додао да „култура, која се затвара не може се ширити и зато је посебност децентрализације културе важна за све уметничке изразе“.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs