Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 14.11.2016

Четврти радни састанак у вези с пројектом „Dr Share“ за унапређење реаговања у ванредним ситуацијама

dr share sastanak 141116 (27)
AA

Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу био је домаћин, у понедељак, 14. новембра 2016. године, четвртом радном састанаку на пројекту „Dr Share“ („Смањење катастрофа, стандардизована опасност и процена ризика (DR SHARE)“) где је са партнерима из Хрватске и Босне и Херцеговине, уз присутво експерата, разматрано како ће изгледати софтверска апликација са подацима за помоћ и санацију у случајевима ванредних ситуација.

Помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин рекао је овом приликом да је прекогранична сарадња финансирана претприступним ЕУ фондовима веома важна за Секретаријат као “један од главних алата за привлачење страних извора финансирања, а оваквим пројектом, смањујемо негативне последице елементарних непогода и других ванредних ситуација”.

“Последице оваквих ситуација не познају границе и тиме је ова прекогранична сарадња још важнија. На овај начин са партнерима из Хрватске и Босне, размењујемо искуства, усклађујемо методологије и учимо како да боље и квалитетније управљамо ванредним ситуацијама и смањујемо њихове ризике и негативне ефекте”, рекао је помоћник Подрашчанин.

Крунослав Српак из Агенција за развој Вуковарско-сријемске жупаније „Храст“ који је задужен испред пројекта “Dr Share” за комуникацију са ЕУ, рекао је да је ово већ четврти састанак по реду, а да ће до краја године бити одржана још два састанка како би се дефинисало како тачно треба да изгледа ова софтверска апликација која, сем поседовања података, има за циљ у хитним случајевима елементарних непогода да, дајући те податаке, омогући брзо дизање ресурса до нивоа нужног да се санира ванредна ситуација, као и последице настале услед елементарних непогода.

“Приступ овим подацима имаће сви партнери на пројекту, Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина, као и они администратори који раде у центрима за реаговање у ванредним ситуацијама, ради подизања оперативног и сврсходног нивоа свих ресурса потребних да реагују и санирају последице оваквих штета”, рекао је Српак.

Циљ овог пројекта је смањење катастрофа, стандардизовање анализа опасности и процене ризика, где су партнери на пројекту: из Србије Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Фонд „Европски послови“ АП Војводине, из Хрватске Агенција за развој Вуковарско-сријемске жупаније „Храст“, те Државна управа за заштиту и спашавање, као и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавске жупаније из Босне и Херцеговине. Вредност пројекта је око 281 хиљада евра, од чега је кроз суфинансирање Европске комисије обезбеђено око 210 хиљада евра. Пројект се спроводи на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Носилац пројекта, чија реализација траје 18 месеци, је Вуковарско-сријемска жупанија.

fixed-img