Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 27.11.2013

Делегација Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе у посети Скупштини АПВ

unnamed
AA

Делегација Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе, коју су предводили коизвестиоци за Србију Давит Харутинијан и Индрек Сар, разговарали су данас са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором и председницима четири скупштинска одбора.

Председник Пастор, заједно са др Жељком Видовићем, председником Одбора за организацију управе и локалну самоуправу, Стевицом Назарчићем, председником Одбора за прописе, Милошем Гагићем, председником Одбора за административна и мандатна питања, Мартином Злохом, председником Одбора за за буџет и финансије и Милорадом Гашићем, секретаром Скупштине АПВ, са представницима Мониторинг комитета ПС СЕ разговарао је о питањима финансирања АП Војводине, децентрализације и регионализације, положају локалних самоуправа и остваривању права националних заједница.

Одговарајући на питања представника Мониторинг комитета ПС СЕ у вези са остваривањем буџета АПВ, Пастор је нагласио да представници покрајинске власти инсистирају на томе да се ово питање системски реши доношењем Закона о финансирању покрајине, на чије се усвајање чека готово шест година. Он је нагласио да су доношењем Платформе о полазним основама за израду Закона о финансирању АП Војводине, Скупштина и Влада АП Војводине желеле да створе основу за разговоре са представницима републичке владе о овом закону, али да се још увек чека формирање и почетак рада Радне групе која би на овом закону радила.
„ С обзиром на то да ово питање очигледно нећемо успети системски да решимо до доношења буџета за 2014. годину, Скупштина АП Војводине, као овлашћени предлагач, усвојила је на данашњој седници амандмане којима се тражи да буде испоштована уставна гaранција од 7 одсто, од чега је три седмине намењено капиталним улагањима“, рекао је Пастор. Он је додао да су представници покрајинске власти свесни да је, с обзиром на укупну економску и привредну ситуацију у нашој земљи, „буџетски колач веома мали“, али да Војводина само тражи да од тог „малог колача добије део који јој по Уставу Републике Србије припада“.

Делагација Мониторинг комитета Парламентарне скупштине борави у вишедневној посети нашој земљи током које се срела са највишим државним функционерима, представницима и члановима радних тела Народне скупштине Републике Србије, правосуђа и невладиних организација, а у оквиру активности везаних за израду извештаја Савета Европе.

fixed-img