Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 06.01.2016

Делегација Скупштине Војводине положила венац на Споменик жртвама рације у Чуругу

06012016_racija_1a
AA

Другог дана обележавања 74. годишњице од почетка рације у Чуругу, потпредседници Скупштине Аутономне покрајине Војводине Ђорђе Милићевић и Миливој Вребалов, присуствовали су данас Парастосу и комеморацији невино страдалим жртвама чурушке рације.

У складу са добром праксом коју Скупштина Аутономне покрајине Војводине, њене представнице и представници негују у циљу поштовања према свим жртвама другог светског рата и достигнућима антифашистичке борбе, Милићевић и Вребалов су запалили свеће и положили венац на Споменик жртвама чурушке рације који се налази на Трећој рампи на обали Тисе, у Чуругу.

На тај начин, они су одали почаст свим невино настрадалим грађанкама и грађанима у озлоглашеној рацији која је спроведена на подручју Чуруга и околине, почетком 1942. године.

Поред делегације покрајинске Скупштине, венце су положили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, представници Општине Жабаљ, Месне заједнице Чуруг, Меморијалног друштва „Рација 1942“, Амбасаде Мађарске у Београду, Војске Србије и представници Савеза Војвођанских Мађара.

Првог дана обележавања годишњице, у понедељак 04. јануара, Парастос жртвама чурушке рације одржан је у Музеју жртава рације у Чуругу, где су венце положили председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор и председник Меморијалног друштва „Рација 1942“, Милан Радомир.

fixed-img