Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 07.12.2013

До инвеститора преко страних привредних комора

unnamed
AA

Семинар „Могућност сарадње локалних самоуправа и страних привредних комора“, који је у организацији ВИП Фонда данас одржан у СБ „Термал Врдник“ у Врднику, окупио је око 70 учесника из локалних самоуправа из Војводине и домаћих компанија.

Александар Стојков, директор ВИП Фонда је објаснио да је циљ ВИП Фонда био да омогући локалним самоуправама да ступе у директан контакт са страним привредним коморама:

„Из нашег искуства знамо да су оне прва инстанца којој се обраћају стране компаније које су заинтересоване за инвестирање у другим земљама, велики број упита долази нам управо од њих и од страних амбасада, а та сарадња је важна и због бриге о постојећим инвеститорима, што је веома важно у данашење време кризе.“

Мартин Кнапп, директор Делегације немачке привреде у Републици Србији је рекао да је учешће немачког капитала у српској привреди знатно мање него у неким другим земљама, те да је у 2013.години у Србију, од око 40 великих компанија које су дошле, само пет из Немачке, са капиталом од 5% у односу на укупни капитал тих пројеката.

„Мислим да је разлог за мање учешће Немачке у томе што језгро немачке привреде чине средња предузећа која су се деведесетих година суочила са порастом цене радне снаге, због чега је велики број тих компанија инвестирао у друге земље, али је Србија у том периоду пролазила кроз тешке проблеме и није учествовала у тој прерасподи немачког капитала. У последњој деценији је око 30 немачких компанија дошло у Србију и запослило око 14.000 људи“.

Он је истакао, међутим, да је кроз разговор са немачким компанијама које послују у Србији, сазнао да се оне врло задовољне пословањем овде и да готово све планирају неке реинвестиције.

„Ми радимо све што можемо, и мислим да ће ускоро доћи до промене и већ су нам се јавиле неке компаније које имају погоне у Кини, где је јефтина радна снага, али из које транспорт робе траје дуго и зато је Србија занимљива, јер се налази близу срца Европе“.

Сања Иванић, директорка Француско – српске привредне коморе године је истакла да у Србији тренутно има 90 француских компанија, од којих је 55% у производњи, 28% у финансијском сектору и 17% у услужним делатностима, а све оне запослиле су око 10.000 људи.

„Наш посао је, измеђју осталог, и да информишемо француске компаније о могућностима инвестирања у Србији. Планирали смо да у 2014. години одржимо низ конференција у шест великих градова Француске, на којима ћемо представљати инвестиционе потенцијале Србије и било би нам важно да имамо комуникацију са општинама како бисмо знали са каквим локацијама располажу.“

Владимир Гришин, представник Трговинско – индустријске коморе Руске федерације је рекао да је Русија 2009.године обновила рад свог представништва у Србији и да је први и један од најважнијих пројеката био информациони портал (www.тиквф.орг).

„Поред много других информација које се тичу услова пословања, овај портал има и понуду руских предузећа које желе да инвестирају или траже партнере у Србији, као и информације о инвестиционим потенцијалима Србије, тако да на њему могу да се пронађу и информације које нам општине шаљу о својим локацијама. Руске компаније су највише заинтересоване за сектор енергетике, пољопривреду, машинску индустрију, прераду дрвета и туризам.“

Он је напоменуо да Србија и Русија имају потписаних 19 споразума на нивоу регионалних привредних комора, али да то није довољно искоришћено и да би требало из самих региона да буде више иницијативе.

Наталиа Попеску, извршна директорка Српско – азербејџанске привредне коморе је истакла да је Азербејџан од 2003. утростручио свој економски потенцијал, да је данас једна од водећих растућих економија у свету, која је 2006. године бележила раст од 345% БДП, што је био највећи раст у целом свету, те да се криза у овој земљи, захваљујући развоју гасне и нафтне индустрије, не осећа.

„Захваљујући свему томе, Азербејџан је кренуо да инвестира у друге земље и, поред осталих, заинтересован је и за Србију, а нарочито за пољопривреду, прехрамбену индустрију, здравствени туризам и угоститељство. У питању су углавном мање инвестиције од неколико милиона евра, али има и великих компанија које траже нова тржишта“.

Јан Штарк, шеф Економско – трговинског одељења амбасаде Републике Словачке каже да тренутно ова земља по висини инвестиција у Србији заузима 18 место, са укупно 111,815 милиона евра инвестиција у периоду од 2000. до 2010. године.

„Словачка предузећа су данас више заинтересована за инвестирање у Србији и трговина између две земље бележи раст. Словачке компаније су, осим за енергетику, заинтересоване за инвестиције у машинску индустрију, посебно у производњу вагона, електроопреме и текстилну производњу.„

Ово је био 27. модул семинара које ВИП фонд организује за локалне самоуправе у Војводини од 2006. године. Следећи семинар ће бити одржан почетком марта, опет у некој од општина Војводине, и опет са неком од тема која за циљ има упознавање локалних самоуправа са трендовима и неопходним корацима у привлачењу страних директних инвестиција.

fixed-img