Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 27.01.2016

Додела повеље Михаљу Њилашу за јачање веза између Србије и Израела

AA

У београдској синагоги Сукат Шалом додељене су повеље за изузетан допринос у јачању веза између Израела и Србије, заслужним представницима јавног и културног живота Србије.

Један од добитника повеље јесте и Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у чије име је повељу примио Мато Грозница, подсекретар у Секретаријату. У периоду када је био председник општине Кањижа, секретар Њилаш свесрдно је подржао организацију прославе „Кањижи с љубављу” у част Пала Жамбокија, који је за време Другог светског рата спасио од смрти многе Јевреје. Његов усвојени син, Јожеф Жамбоки, остварио је свој дугогодишњи сан, те је уз организацију Образовно-културног центра ЦНЕСА – Кањижа 2012. године био домаћин изложбе „Праведници из Србије” и домаћин великог концерта еминентних уметника. Наиме, праведник међу народима, Пал Жамбоки, пре 74 године, спасио је малог Јожефа и његову сестру Розу Бенаврам из Београда, града који се тих дана уз помоћ квинслишког режима обрачунавао с преосталим Јеврејима. Јожефа је одвео у Кањижу, где га је представио као свог сина, а Розу је сместио код своје сестре Марије Чанади у Новом Кнежевцу. Обоје су срећно преживели Други светски рат, а Јожеф је у знак захвалности преузео презиме свог спасиоца.

На свечаности у Београду присутнима су се обратили и амбасадор Израела у Србији, Њ.е. Јосеф Леви и инж. Јосеф Жамбоки, који је изразио уверење да ће се и убудуће наставити успешна сарадња између Израела и Србије, те да ће она бити проширена и у сфери привреде.

Међу многобројним добитницима, поред секретара Њилаша, били су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Александар Вулин као и председник Фонда Б92 – Веран Матић.

fixed-img