Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 17.11.2017

Драгоцено сведочанство о узлетима новосадске краљице спортова

17112017_Kuzmanovic, promocija knjige-1
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је у Градској библиотеци у Новом Саду говорио на промоцији књиге „Нови Сад скочиград“ аутора Павла Малешева.

Реч је о монографији Атлетског клуба „Војводина“, у којој је посебан акценат стављен на сјајне успехе новосадских скакача, од Олге Гере некада, до Иване Шпановић данас, а чије штампање је, у оквиру пројектног суфинансирања издавачке делатности, подржао Покрајински секретеријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

„Данас у хиперпродукцији информација које често немају готово никакву вредност, оваква монографска издања су реткост и – драгоценост. Поготово када говоре о шампионкама и шампионима који су своје животе посветили циљу да скоче више, пре свега више од самих себе, а онда и од других“, рекао је, уз остало, Кузмановић.
Он је подсетио и да је спорт део опште културе и област која нам даје могућност да, на сваки начин, постанемо бољи људи, без обзира на ком нивоу се њиме бавимо.
„То потврђује и ова књига, а свако ко у њој прочита приче о војвођанским скакачима разумеће да је била вредна подршке и да је онај ко је ту подршку пружио направио прави избор“, закључио је Кузмановић.

Атлетски клуб „Војводина“ је, иначе, од оснивања 1921. изнедрио 20 државних репрезентативаца, међу којима је било највише такмичара у скакачким дисциплинама. Уз Олгу Гере и Ивану Шпановић, ту су и Стеван Зорић, Ђорђе Мајтан, Тамара и Петар Малешев и многи други.
Поред Кузмановића, о монографији су говорили и њени јунаци Олга Гере и Ђорђе Мајтан, аутор Павле Малешев и Сима Матић, власник „Тиског цвета“, у чијем издању се и појавила та драгоцена публикација.

fixed-img