Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 21.11.2016

Дракулић: Оснаживање општина и охрабривање инвеститора да улажу у мање развијене је један од приоритета

eiat konf 191116 (1)
AA

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић поручио је данас, говорећи о локалном развоју на дводневној регионалној конференцији о развоју нових видова туризма и њихове одрживости да су приоритети Покрајинске владе инвестиције, нова радна места, оснаживање локалних самоуправа, те да је циљ охрабрити инвеституре да одлазе и у мање развијене општине.

“Ми смо у секретаријату ове године кренули у врло интензиван обилазак локалних самоуправа где нам је циљ да се упознамо са реалним постојећим капацитетима, али и да упознамо општине са нашим планом да се са буџета активно окрену спољном финансирању. Наш циљ је да ојачамо локалне капацитете тако да буду оспособљени за активно проналажење спољних извора финансирања, било да је реч о страним инвестицијама или о пројектима који ће обезбедити новац из страних фондова, на првом месту доступних ЕУ фондова”, рекао је на уводној сесији другог дана конфернције помоћник Дракулић.

Он је још додао да је циљ Секретаријата ревидирање стратегија развоја и акционих планова по локалним самоуправама, као и повећање капацитета општина за локални економски развој, у оквиру чега су и туристички потенцијали.

У Новом Саду је током викенда одржана Регионална конференција о биодиверзитету, нискокарбонском туризму и локалном економском развоју, а у светлу нове развојне агенде Уједињених нација до 2030. године и циљева одрживог развоја.

На самом отварању конференције, где је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, учесницима су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, извршни директор Светске туристичке организације (UNWTO) Marsio Favila, амбасадорка Бразила у Србији њ.е. Izabel Kristine de Azevedo Hejvaert и стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова-Солорано.

Осму по реду ЕИАТ конференцију је организовао Центар за истраживања и студије туризма, уз подршку и партнерство Покрајинске владе, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ, Централне европске иницијативе (ЦЕИ), Града Суботице и Туристичких организација Србије, Војводине и Црне Горе.

fixed-img