Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 31.10.2013

Фонд за развој пољопривреде одобрио нових 70 кредита за пољопривредну механизацију

31102013_Poljoprivreda_ugovori 01
AA

Директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Јожеф Сабо потписао је 70 уговора са корисницима кредита Фонда, за набавку нове пољопривредне прикључне механизације. Као и до сада, ради се о веома повољним кредитима са каматном стопом која износи од један до два одсто.

Покрајински фонд за развој пољопривреде, према речима заменика директора Фонда Стојана Маринковића, до сада је пласирао 2.400 кредита за које је издвојено 1,7 милијарди динара. Он је навео да се ове године приводи крају реализација пет кредитних линија: за реконструкцију система за заливање, пчеларство, вишегодишње засаде, пластенике и стакленике и набавку погонске и прикључне пољопривредне механизације. За те кредите на конкурсе је стигло 575 пријава. Потражња је била већа од шест милиона евра.

“Нисмо могли да удовољимо толикој потражњи, зато што смо у овој години могли да издвојимо највише 2,7 милиона евра. Управо због тога, ове године ћемо одобрити 330 кредита”, рекао је Маринковић и додао да би за наредну годину годину могао бити издвојен износ од пет милиона евра за кредитне линије Фонда.

Директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Јожеф Сабо обавестио је пољопривреднике о припремама за пролећни циклус кредита у 2014. години. Како је изјавио, кредитне линије биће активиране правовремено, за винограде и пчеларство у фебруару, а кредитна линија за пољопривредну механизацију биће закључена тек након новосадског Пољопривредног сајма, с обзиром на попусте за механизацију који се одобравају у дане трајања Сајма. Одређене кредитне линије биће стопиране, за набавку бикова и стада у овчарству и козарству, јер се средства лошије враћају.

“Наше кредитне линије нису административно успостављене, већ на зехтев са терена. Уколико се за одређену кредитну линију појави веће интересовање, Управни одбор Фонда ће размотрити могућност за њено увођење”, објаснио је Сабо.

fixed-img