Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 11.05.2017

Гостовање Војвођанског симфонијског оркестра у Темишвару

10052017_temisvar_3
AA

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је данас концерту Војвођанског симфонијског оркестра, који је наступио у Темишвару у оквиру обележавања 70 година од оснивања Темишварске филхармоније „Банатул“.

Под диригентском палицом Микице Јевтића, са симфоничарима је наступила и млада и перспективна виолончелисткиња из Аустрије Алина Холендер.

Војвођански симфонијски оркестар је темишварску публику упознао са делом наше савремене композиторке Смиљане Влајић, која је присуствовала концерту и извођењу њеног дела „Opus Alchemicum“. Други део програма био је посвећен Петру Чајковском и том приликом су изведене „Варијације на рококо тему за виолончело и оркестар“ и Симфонију бр. 4, која се сматра првим зрелим симфонијским делом овог великог композитора.

Позив из Темишварске филхармоније „Банатул“ за Војвођански симфонијски оркестар представља изузетну част као и прилику за међународну промоцију нашег оркестра и наше земље и тим поводом су подсекретар Лазин, директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар и директор Опере Српског народног позоришта у Новом Саду Александар Станков разговарали са генералним директором Темишварске опере Корнелијем Мургуом и његовим помоћником Батањцем Новаом.

Том приликом договорена је даља сарадња СНП-а и Темишварске опере, о чему ће бити потписан одговарајући меморандум. За почетак, домаћини су представили свој репертоар и понудили гостовање балета „Пајаци“ и опере „Кавалерија рустикана“.

Након тога делегација из Новог Сада је о даљој сарадњи разговарала и са директором Темишварске филхармоније „Банатул“ Јоаном Кориоланом Гарбонијем.

fixed-img