Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 03.08.2016

Илинденски дани у Качареву

02
AA

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Милан Ковачевић, јуче је присуствовао свечаној академији поводом обележавања јубилеја „70 година од досељавања Македонаца у Војводину”, у регионалној канцеларији македонског националног савета у Качареву.

Јубилеј је део прославе македонског националног празника – Илиндена, у организацији Националног савета македонске националне заједнице у Србији. Свечаној академији је присуствовао и заменик амбасадора Републике Македоније у Београду Бојан Ђорђев, који је у свом говору истакао да је Илинден највећи македонски празник и има велико значење за националну историју и посебно духовно значење за сваког Македонца. „То је симбол слободе и независности.”

Свечаном скупу се обратио и Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, који је изразио задовољство што присуствује централној свечаности највећег македонског празника и јубилеју досељавања Македонаца у Војводину. „Македонска национална заједница припада богатству вишенационалне и мултикултуралне Војводине. Очувањем и неговањем свог језика, културе и традиције, ова заједница показала је да исконске вредности једног народа могу да опстају и да нађу своје место у суживоту на нашем војвођанском тлу.”

Градоначелник Панчева Саша Павлов такође се обратио присутнима и честитао национални празник, а председник Националног савета македонске националне заједнице у Србији, Борче Величковски, рекао је да ће поводом јубилеја крајем године бити одржана и централна прослава с присуством председника обеју држава – Србије и Македоније.

Након свечаног програма, гости су положили венац на једини споменик Гоце Делчеву у Србији, који се налази у дворишту основне школе „Гоце Делчев“ у Јабуци.

fixed-img