Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 12.10.2017

Изложба „Плакатирање геноцида“ и у Сремским Карловцима

12102017_muzej_3
AA

После Сремске Митровице и Руме, изложба „Плакатирање геноцида“ је на свом путу кроз Срем синоћ отворена у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима. Изложбу чији аутор је др Драго Његован, директор Музеја Војводине, отворио је помоћник покрајинског секретара за културу,јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић.

„Пред нама су усташки и немачки плакати о одмаздама над српским цивилима у Срему од 1941. до 1945. који су само сегмент мапе геноцида, извршеног током рата на разним тачкама окупиране Југославије, а у којем је покушано уништење једног целог народа и то баш оног који је био творац те државе“, рекао је том приликом Мицић.
Ова поставка, додао је Мицић, је и не мали допринос мапирању геноцида над српским народом у Другом светском рату и представља континуитет у научном и истраживачком раду др Његована.

Изложбу чини низ плаката и других докумената усташке Независне државе Хрватске, у чијем саставу је током Другог светског рата био и Срем, а који су први пут предочени широј јавности.

На њима су, уз остало, и наредбе за извршење злочина и спискови Срба из свих делова Срема који су по тим наредбама брутално убијани.

На отварању су говорили и Његово преосвештенство eпископ сремски Василије, председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, директор Архива САНУ др Жарко Димић, историчар Музеја Војводине Зоран Вељановић и аутор изложбе др Његован.

fixed-img