Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 22.06.2017

Изузетно важна улога Буњевачке матице

22
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић, разговарали су данас са делегацијом Буњевачке матице коју је предводио њен нови председник Вељко Војнић.

Током разговора, Кузмановић је истакао да је време потврдило ду су матице као историјски начин организовања нација важније од било ког другог модела, о чему сведочи и изузетна улога Буњевачке матице у очувању културног и националног идентитета Буњеваца.

„Отуда је веома важно да и ваша матица добије одговарајућу помоћ и подршку. Буњевци су веома важан сегмент националне и културне различитости у Војводини коју желимо не само да сачувамо, него и да развијамо и складу с тим опредељењем учинићемо све да подржимо и вашу делатност “, додао је он.

Подвукавши да Буњевци, за разлику од велике већине осталих националних заједница, немају другу државу осим Србије, Војнић је рекао да ће Матица, и у времену које долази, наставити са остваривањем своје изворне мисије очувања њиховог идентитета, у заједничком фронту у којем су и Национални савет буњевачке националне мањине и друге организације.

„Управо због чињенице да је Србија истовремено и наша матична држава, ми покушавамо да на неки начин покренемо и редефинисање статуса наше Матице, за шта ће нам бити потребна и подршка Покрајинског секретаријата“, додао је Војнiћ који је, иначе, и заменик председник Скупштине града Суботице.
Буњевачка матица је основана 1995. године, а поред низа књига и других публикација посвећених историји бачких Буњеваца, издаје и двомесечни часопис „Рич “.

fixed-img