Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 02.09.2016

Јача подршка издаваштву

02092016_bt_1
AA

У Спомен збирци Павла Бељанског у Новом Саду, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић отварио је другу по реду Регионалну књижевну конференцију „Bоок tаlк 2016“, коју организује Колор пресс Гроуп-а. Овогодишња књижевна конференција траје два дана, 1. и 2. септембра и окупила је велики број књижевника из Србије и иностранства, који учествују у бројним панел дискусијама.

Поздрављајући присутне испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић је рекао да конференција која, судећи по прошлогодишњем одјеку и овогодишњем садржају, сигурним кораком иде ка томе да сопственом називу придода и придев традиционална.

„ Без сумње она је значајан допринос укупном уметничком и културном амбијенту, рекао бих не само Новог Сада, Војводине већ и целе Србије“ рекао је Кузмановић и нагласио да је „ за поштовање и амбиција да се конференција не бави само уско литерарним темама, већ и низом других важних, а понекад и интригантних питања“ у уводном делу рекао је Кузмановић.
Лично, припадам онима истакао је Кузмановић, који мисле да књиге, у ери високих технологија, рачунара и такозваних смарт – паметних телефона, лагано губе на значају, а да ни сами нисмо свесни колико тиме сви губимо.
„Из њих, не само да можемо да сазнамо све о свету и човеку, већ и да спознамо сами себе“ рекао је заменик Кузамовић и објаснио да „дубље спознаје, сагласићете се, од тога нема. Да ли је данашњи модел подршке државе издавачима адекватан, тешко је рећи. Тиме ћете се, видим, на неки начин и сами бавити на једном од ваших панела. Тај модел је, међутим, такав какав је, а оно што већ данас недвосмислено могу да кажем јесте да ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у наредној буџетској години много снажније него што је то било до сада подржати издаваштво. Рано је, наравно, да говорим о бројкама, али ће оне свакако бити знатно више него претходних година, када је та област у пројекцијама покрајинске администрације, по нама, била запостављена. Желим вам срећан и креативан рад, сврсисходно бављење и књижевним и мање књижевним темама и много радости књижевног стварања која ће се, касније, мултипликовати кроз радости ваших читалаца и зато отварам другу Регионалну књижевну конференцију“ рекао је на крају отварања др Кузмановић.
Испред Спомен збирке Павле Бељански учеснике конференције поздравила је управница др Јасна Јованов, док је о програму говорио директор Колор прес групе Роберт Чобан.

fixed-img