Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 03.10.2016

Јајинци место вечног сећања и вечне опомене

jajinci 2 X 1
AA

У меморијалном центру у Јајинцима, надомак Београда, где је током Другог светског рата стрељано више од 60 000 Срба, Јевреја и Рома, данас је одржан комеморативни скуп којем су, поред државног врха Србије, присуствоали и представници Поокрајинске владе.

О трагици и историјском значају једног од највећих стратишта на нашим просторима у Другом светском рату, на комеморативном скупу у Јајинцима говорио је председник Републике Србије Томислав Николић.

„Ово је место опомене и сећања у нади да се овакво зло над човеком никада не понови. Суд савести је изнад свих судова људских и Србија то данас и зна и памти“ рекао је, уз остало, председник Николић.

У име Покрајинске владе, комеморативном скупу присуствовали су секретар за здравство др Зоран Гојковић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Милан Мицић и помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Жељко Лаиновић.

Пошту страдалим родољубима у Јајинцима током Другог светског рата, јуче су одали и преживели учесници тог глобалног сукоба, представници Српске православне цркве, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин и представници дипломатског кора.

fixed-img