Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 15.12.2016

Керамика Кањижа добила интегрисану дозволу од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине

15122016_Kanjiza_1
AA

Заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић, уручио је данас директору производње компаније Керамика Кањижа Ђорђу Алексићу интегрисану дозволу за рад целокупног постројења, односно за производњу зидних и подних керамичких плочица и украсних елемената.

„Испунивши веома строге услове прописане Законом о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине ИППЦ, који је усклађен са законодавством Европске уније у области заштите животне средине, Керамика Кањижа је прва компанија у керамичарској индустрији која је добила интегрисану дозволу од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине“, рекао је Александар Андрић и додао да је при подношењу захтева за интегрисану дозволу, та компанија морала да реконструише постојеће постројење и да унапреди технолошке процесе у складу са прописаним европским стандрадима, што је захтевало значајно финансијско улагање.

Он је још додао да интегрисану дозволу, која је круна свих дозвола у области заштите животне средине, на територији Војводине треба да прибаве 33 постројења.

Директор производње компаније Керамика Кањижа, Ђорђе Алексић, истако је да је током 36 година пословања, приоритет у пословању био врхунски квалитет производа, као и брига о заједници у којој та компанија послује.

„Интегрисана дозвола коју смо данас добили, један је од показатеља да смо лидери у свим сегментима свог пословања“, рекао је Ђорђе Алексић додајући да је та компаније у протеклом периоду уложила значајна средства да смањи емисију свих видова штетних материја, да се прилагоди законом прописаним стандардима у области заштите животне средине, као и да се обавезала да ће те стандарде и убудуће поштовати.

Председник општине Кањижа Роберт Фајстамер истакао је да је Керамика Кањижа један од стубова привреде у том крају, те да је озбиљан партнер који може да допринесе развоју локалне заједнице. Он је додао да ће општина Књижа убудуће више пажње посвети компанијама попут Керамике Кањижа, које већ успешно послују у тој оптшини.

У фабрици керамичких плочица у Кањижи тренутно је запослено 240 радника, а у наредном периоду очекују се велика улагања. Како је навела генерална директорка Ивана Веселиновић, план је да се у наредне три године око осам милиона евра уложи у увођење нове технологије, с циљем да се Керамика Кањижа сврста међу најбоље светске произвођаче у својој бранши.

Иначе, Керамика Кањижа је једини произвођач керамичких плочица који има еко знак „Пријатељ животне средине“, а у оквиру очувања природе, компанија је током протеклих година уложила преко милион евра у енергетску ефикасност.

fixed-img