Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 25.01.2017

Кикинда и Нарвик потписали нову Декларацију о пријатељству

1 Kikinda
AA

У присуству делегација Скупштине АП Војводине и норвешке регије Нордланд коју су предводили представници скупштина ових регија Иштван Пастор и Соња Стин, градоначелник Кикинде Павле Марков и заменик градоначелника Нарвика Геир-Кетил Хансен потписали су данас, пола века након што је потписана прва, нову Декларацију о пријатељству два града.

Пријатељски односи између Нарвика и Кикинде успостављени су након Другог светског рата, пошто су становници овог норвешког града пружили помоћ Кикинђанима и осталим заробљеницима, који су интернирани у концентрационе логоре и принудни рад на север Норвешке.

У Декларацији се наводи да потврђују пријатељску везу која ће за резултат имати даљу сарадњу два града на свим пољима, а овај документ накнадно ће усвојити скупштине Кикинде и Нарвика.

Након потписивања председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да охрабрује то што сем заједничке прошлости, Нарвик и Кикинда намеравају да се усмере и на заједничке планове у будућности.

“Нарвик и Кикинда су пример како у турбулентним временима пријатељске везе међу људима могу да опстану пола века. Рецепт за то је заснивање сарадње на младима, њиховој енергији и иницијативи”, рекао је Пастор и нагласио да ће регионални парламенти Војводине и Нордланда пружати пуну подршку и давати додатни импулс даљем неговању и продубљивању ове сарадње.

Председница скупштине регије Нордланд Соња Стин истакла је велико задовољство због обнављања историјских и пријатељских веза два града, као и да те везе постоје и између норвешких и градова и места Прокупље, Горњи Милановац и Меленци.

Градоначелник Кикинде Павле Марков и заменик градоначелника Нарвика Геир-Кетил Хансен нагласили су да је посебна част што се новом Декларацијом, после 50. година од потписивања прве, обнавља нешто што су претходне генерације стварале и да се не сме, зарад будућих генерација, дозволити да ова прича о пријатељству два народа икада падне у заборав.

У току данашње посете одржани су и састанци представника градова Кикинда и Нарвик, као и насеља Меленци и Фауске о даљим могућностима сарадње локалних самоуправа две регије и пројектима који би се могли заједнички реализовати у будућности.

Након састанака, делегације су положиле венац на споменик грађанима Кикинде који су током Другог светског рата интернирани у логор Бејфјорд код Нарвика.

У данашњем програму учествовао је и амбасадор Норвешке у Београду Арне Санс Бјернстад, а у делегацији Скупштине АП Војводине, поред председника Пастора били су и потпредседници Дамир Зобеница, Снежана Седлар, Александра Ђанковић, председник Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Дмитар Станишић и генерални секретар Никола Бањац.

fixed-img