Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 28.08.2018

Култура најпродуктивније поље за сарадњу

28082018 - Micic, Kultura na dlanu-2
AA

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду промовисан је пројекат „Култура на длану“, који ће, у оквиру „Interreg Ipa“ прекограничне сарадње Србије и Мађарске, реализовати градови Нови Сад и Сегедин. Тај пројекат подрзумева израду итегралне базе података о културној баштини и културним менифестацијама двају градова, као и покретање интерактивног интернет портала на којем ће сви ти подаци бити презентоване најширој јавности, а о његовом значају данас су говорили и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Милан Мицић и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам Сергеј Тамаш.

Подсетивши да су да су односи Србије и Мађарске на највишој тачки у међусобној историји, Мицић је нагласио да су ти они, заправо, мозаик који чини низ камичака међусобне сарадње на свим пољима и додао „да је један од тих камичака и пројекат „Култура на длану“ који ће, заједно, реализовати Сегедин и Нови Сад – два града чији значај превазилази границе наших земаља“.

„Уз то, изузетно је важно и то што је у основи овог пројекта култура, као најузвишенија и најкреативнија област живота, области која најтеже подноси границе, која најлакше превазилази језичке, политичке и све друге баријере и која, ако је заиста аутентична, оплемењује људе и тамо где је настала и тамо где је њени креатори доносе и презентују“, истакао је он.

Мицић је као веома важно означио и то што ће у фокусу пројекта бити изузетно богато културно наслеђе двају градова које, како је рекао, „припада истом, средњоевропском културном простору, али – као својеврсну и сјајну позлату – носи и специфична национална обележја“, али и то што ће у њему бити представљене и културне манифестације, програми и фестивали којима ће бити комплетирана богата културна слика двају градова“.

„И ту долазимо до још једног, веома практичног разлога за подршку пројектима какав је пројекат „Култура на длану“ – разлога који је у његовим циљевима означен као допринос одрживом културном туризму. Та врста туризма је у експанзији свуда у свету и ја дубоко верујем да су управо сегменти културног наслеђа, које брижно чувамо, и актуелни културни програми, које организујемо, били један од главних мотива за оних више од 95.000 туриста који су, од почетка ове године, па до краја јуна, походили Нови Сад. И међу којима је, то посебно наглашавам, њих близу 60.000 – дакле скоро две трећине – стигло из иностранства“, додоао је он.

Према његовим речима, од посебне важности је и то што је пројекат „Култура на длану“ део пројекта „Нови Сад – европска престоница културе 2021“ „који, не само у овом тренутку, по значају премашује било који други културни пројекат у нашој земљи, а то то значи да подразумева и нашу предану, посвећену и максималну подршку“.

Значај оваквих пројеката за развој туризма потенцирао је и помоћник Тамаш, прецизиравши да његов секретаријат управо ради на припреми посебног документа који ће се бавити развојем те области привреде. у покрајини.

„Важно место у том документу који ће ускоро разматрати и Покрајинска влада, а затим и Скупштина Војводине ће, разуме се, имати и развој културног туризма“, рекао је Тамаш.

О детаљима пројекат „Култура на длану“ говорили су његови носиоци, професори новосадског Природно-математичког факултета проф. др Влагдимир Стојановић и др Александра Драгин и представник асоцијације „Еутотендер“ из Сегедина Жолт Петер Фиг.

fixed-img