Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 19.01.2018

Култура повезује све просторе

19012018_kultura
AA

У Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићграду синоћ је отворена изложба “Петар Лубарда 1907-1974-2017”, приређена у оквиру Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”. Присутнима на отварању се, у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, обратио заменик покрајинског секретара др Небојша Кузмановић.

„Када се велике историјске личности какве су били Иво Андрић и Петар Лубарда и каква је данас наш савременик, редитељ Емир Кустурица, нађу у једном простору, онда имамо једну непоновљиву и вечну синергију свих уметничких великана“, рекао је Кузмановић, подсећајући да је ова изложба првобитно постављена у Новом Саду и да ју је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Организатор изложбе је Спомен збирка Павла Бељанског, а Покрајински секретаријат, према Кузмановићевим речима, има обавеза да подржава програме и рад институција културе чији оснивач је АП Војводина.

„У овом случају, међутим, није реч само о формалној обавези, ово је подршка и идеји да се највишим дометима уметности повезује један културно-етнички простор. Стога са задовољством поздрављамо и предстојеће гостовање изложбе великог Петра Лубарде у Бањалуци“, додао је он.

Изложбу је, иначе, званично отворио Емир Кустурица, означивши као посебну специфичност Лубардиног опуса повратак у праисконско.

„О томе најупечтљивије говоре његова велика платна исцртана црногорским кршем из ког је поникао. Тај његов бљесак светлости је и нас довео до тога да стекнемо најимпресивније утиске о простору Црне Горе, а потом и свих оних крајева, држава и места у којима се он нашао“, рекао је Кустурица.

Милана Квас в.д. управнице Спомен збирке Павле Бељански је истакла да је изложба до данас била у неколико градова Србије и да ју је до сада обишло више од 10.000 посетилаца.

„У галерији, која носи Лубардино име, она је добила посебан значај, чему додатну нијансу даје и његово блиско пријатељство са Ивом Андрићем“, закључила је Квасова.

fixed-img