Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 25.09.2017

Међународни фестивал позоришта за децу на културолошкој мапи света

25092017_Festival_1
AA

Дечијом луткарском представом „Море маште“ позоришта из Ниша синоћ је у Народном позоришту у Суботици отпочео овогодишњи, 24. по реду Међународни фестивал позоришта за децу, који ће се одржавати до 29. септембра.

Тим поводом младу публику, госте, а и домаћине поздравио је у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама подсекретар Зоран Лазин.

„Фестивал, који је одавно напунио године пунолетства, следеће године имаће четврт века постојања, што је у условима када је започео да се одржава и у незавидним ситуацијама кроз које је пролазио, заслужује сваку похвалу и дивљење“ рекао је подсекретар Лазин.

То није понос само града Суботице, чији синоном јесте дечији фестивал, истакао је он, већ понос целе наше државе. Зато је наша обавеза и дужност да подржимо што снажније његово одржавање, како би Слободан Марковић, као директор фестивала, који је заслужан за ово трајање могао мирније да обавља своју дужност.
Читањем песме „Наш свет“ из збирке песама „Бубамарин свет“ Татјане Пуповац подсекретар Лазин је у завршној речи поздравио најмлађу публику.
Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да ће наредних неколико дана Суботица опет бити престоница светског луткарства, која је одавно добила међунаронди углед. Ако кажемо, прецизирао је он, да се пријавило на учешће у такмичарском програму 230 представа из 46 земаља, онда видимо колико је овај град препознат на културолошкој мапи дечијих фестивала у свету.

Директор фестивала Слободан Марковић уручио је синоћ награду за животно дело „Мали принц“ драмском педагогу Љубици Бељански – Ристић, која је и званично отворила фестивал, као и истакнутом руском театрологу др Борису Голдовском.

fixed-img