Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 18.10.2016

Награда „Борислав Михајловић Михиз“ уручена Бранислави Илић

18102016_Mihiz_1
AA

Традиционална награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“, коју додељују истоимени фонд и Српска читаоница у Иригу, уручена је синоћ Бранислави Илић, драмској списатељици из Београда. То је, по традицији, учињено на дан рођења Борислава Михајловића Михиза (1922-1997), једног од наших највећих драматурга, књижевних критичара и писаца уопште.

Драме Илићеве, како је образложио жири у којем су били театролог Светислав Јованов, позоришна критичарка Даринка Николић и редитељка Ксенија Крнајски, „враћају нас ибзеновској суштини позоришног ангажмана: породици и појединцу, ужасима љубави и ризицима сећања“.

„Било да полази од породице као авантуре различитости љубави, као у драми „Тело“, или од кошмара конформистичке истоветности у драми „Бако, нећу да постанем чудовиште“, Илићeва нам, кроз аутентичан, болан, само привидно лепршав дијалог прожет трагичном иронијом, говори о човеку разапетом између слепила разума и суровости успомена“, наведено је, уз остало, у образложењу жирија.

Уручујући награду овогодишњем лауреату, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић је подсетио на речи великог сликара Миће Поповића да постоје само две врсте мишљења: Михизово и погрешно.

„Жири се, очигледно, држао гвоздене логике Михизовог критичарског и драматуршког мишљења. А, када неко, цитираћу Михиза Ирижанина, за један свој духовни рукотвор најпре понесе награду с именом Јована Стерије Поповића, а за други и Борислава Михајловића, заиста има разлога да буде поносан“, рекао је Вукмировић.
Награду „Јован Стерија Поповић“ Илићева је, да подсетимо, добила 2008, а у речима захвалности за награду „Борислав Михајловић Михиз“ подсетила је да у позоришту постоје две врсте писаца, односно драматурга: једни који су рођени ради писања и други који морају да се кроз списатељски рад и поставку представе сваки пут изнова доказују.

„Уз бескрајну захвалност, ову награду примам са две сопствене упитаности: да ли сам је заиста заслужила и да ли би се са тим сагласио и велики Михиз? Судећи по образложењу жирија, одговор на прво питање је позитиван, а могу само да се надам да је тако и са одговором на ово друго“, додала је Илићева.

Поред чланова његове породице и пријатеља и поштовалаца имена и дела Борислава Михајловића Михиза који је родни Ириг нарочито упечатљиво овековечио у својој сјајној „Аутобиографији о другима“, додели нaграде која носи његово име присусувовали и потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев и в.д. управника Српког народног позоришта Зоран Ђерић.

fixed-img