Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 18.11.2016

Награда „Медијакулт“ уручена новинару РТВ Бориславу Хложану

18112016_nagrada_1
AA

Награда „Медијакулт“ уручена је данас у Заводу за културу Војводине (ЗКВ) Бориславу Хложану, новинару и уреднику Радио-телевизије Војводине (РТВ) за репортажу „Стихови и тишине“. Реч је о награди коју ЗКВ традиционално додељује за телевизијска остварења која доприносе интеркултуралној комуникацији, а Хложаново награђено остварење посвећено је песникињи и есејисткињи из Чоке Андреи Беати Бицок.

„Еминентан жири је еминентну награду доделио еминентном аутору. Част ми је што сам у прилици да колеги и пријатељу Бориславу Хложану уручим ово изузетно признање“, рекао је уручујући награду помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић.

Песник Перо Зубац, иначе председник жирија у којем су били и Милован Миковић и Слободанка Важић, нагласио је да је ове године за награду конкурисало 11 добро осмишљених и професионално реализованих радова девет познатих, признати и врло даровитих аутора, али да је Хложаново остварење носило најснажнију и најупечатљивију поруку.

„ Хложан је стваралаштво Андрее Беате Бицок презентовао на суптилан начин, дајући јој прилику да у телевизијском портрету предочи своја опредељења, размишљања о уметности данас у свету, о односу према завичају, према малим срединама које нису провинција, већ скоро идеалан простор за остваривање својих стваралачких потенцијала. Све што је она изговорила у овој репортажи јесте пример мудрости и скромности младог човека који је нашао себе у свету, утемељен у традицији чувене Сенћанске гимназије и изузетне библиотеке у Чоки“, додао је Зубац.

У надахнутој речи захвалности, Хложан је подвукао да му је посебна част што награда стиже од жирија на чијем челу је аутор „Мостарских киша“, једне, како је рекао, од најлепших љубавних песама српске поезије.

„Драго ми је и што се оваквим наградама скреће пажња на стваралачки рад и самим тим даје и подстрек подсећању на трајне вредности и квалитете младих људи са ових простора. Цела наша покрајина и наш Нови Сад у културном стваралаштву имају чиме да се похвале, а улога медија у промоцији те врсте стваралаштва изузетно је важна. Хвала вам на овом великом и изузетно драгом признању“, додао је Хложан.

Да награђени телевизијски портрет Андрее Беате Бицок буде више него упечатљиво начињен, допринели су и редитељка Оливера Шешлија и сниматељ Желимир Тот. Додели награде „Медијакулт“ присуствовао је и заменик генералног директора РТВ Јожеф Клем.

fixed-img