Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 12.02.2016

Најављене пролећне кредитне линије Покрајинског фонда за развој пољопривреде

12022016_fond_poljoprivreda 01
AA

Покрајински фонд за развој пољопривреде расписаће 14. фебруара пет конкурса за доделу кредита војвођанским пољопривредницима. У оквиру пролећног кредитног циклуса, обезбеђено је укупно 525,4 милиона динара, а биће одобравани кредити за набавку нових система и опреме за наводњавање, за нове противградне мреже у вишегодишњим засадима воћа и винограда, за нову погонску и прикључну пољопривредну механизацију, те за набавку нових стакленика и пластеника и опреме у њима и за набавку пчелињих ројева, кошница и опреме за пчеларство.

И у новом кредитном циклусу, кредити ће се одобравати под веома повољним условима, уз каматну стопу од два одсто на годишњем нивоу, изузев кредита за набавку нових система и опреме за наводњавање где је годишња камата један одсто.

Према речима директора Фонда Јожефа Сабоа за набавку нових система и опреме за наводњавање обезбеђено је укупно 120 милиона динара. Одобраваће се кредити до 5 хиљада евра, са грејс периодом од 9 месеци и роком отплате 24 месеца. За набавку опреме чија вредност износи од 5 до 15 хиљада евра, одобраваће се кредити са роком отплате од 30 месеци и грејс периодом од 12 месеци.

За набавку погонске и прикључне пољопривредне механизације, одобраваће се кредити чији је максимални износ 20 хиљада евра. Период отплате је 60 месеци, са грејс периодом од 6 месеци. За ову кредитну линију обезбеђено је укупно 332,4 милиона динара.

Максималан износ кредита за набавку нових стакленика и пластеника и опреме у њима јесте 15 хиљада евра, са роком отплате од 36 месеци и грејс периодом од 12 месеци. За ову намену издвојено укупно 25 милиона динара.

За набавку нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда обезбеђено је укупно 40 милиона динара. Одобраваће се кредити чији је максимални износ 15 хиљада евра. Рок отплате кредита је 24 месеца, са грејс периодом од годину дана.

За набавку пчелињих ројева, кошница и опреме за пчеларство, у овом кредитном циклусу обезбеђено је укупно 8 милиона динара.

Заменик директора Фонда Стојан Маринковић истакао је да је Фонд до сада у кредитне линије пласирао преко 25 милиона евра, те да је обезбеђено 3340 кредита за кориснике широм Војводине.

Најављени конкурси биће отворени до 14. марта. Детаљне информације о конкурсима заинтересовани корисници могу пронаћи на веб сајту Покрајинског фонда за развој пољопривреде www.fondpolj.vojvodina.gov.rs.

fixed-img