Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 01.09.2016

Најављено отварање изложбе „Нова религија“ Дејмијана Херста

01092016_kultura_2
AA

У Градској кући у Новом Саду данас је најављено свечано отварање изложбе „Нова религија“ Дејмијана Херста. Изложбу ће сутра у 20.00 часова у Музеју савремене уметности Војводине званично отворити председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Тим поводом бројним новинарима обратили су се заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, директорка Музеја савремене уметности Војводине Сања Којић Младенов, Немања Миленковић председник организационог одбора Нови Сад 2021, Пол Столпер кустос изложбе, Клер Сирс директорка Британског савета за западни Балкан и Џејмс Торнил, сениор партнер компаније КПМГ.
Реч је о изложби једног од најутицајнијих, најиновативнијих и најуспешнијих светских уметника Дејмијана Херста, добитка престижне „Тарнерове“ награде, чији радови ће од сутра до 14. октобра први пут бити постављени у Србији, односно, у Новом Саду.
Др Небојша Кузмановић је изразио захвалност, како Британском савету, тако и свима онима који су помогли, поред секретаријата, да се овај велики и значајан културни догађај одржи.
„ У име Пoкрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама желим да истакнем да је, поред бенефита за Град Нови Сад и кандидатуру за престоницу културе 2021, значајан и за целу Србију“ рекао је Кузамовић и додао да се због тога захваљује и самом уметнику, који нам је омогућио да видимо све оно што он назива „Новом религијом“ и доживљајем ове универзалне теме.
„Отварање изложбе овако познатог и значајног уметника, за наш град и целу државу, представља велики догађај,“ нагласио је Далибор Рожић. “Музеј савремене уметности Војводине јесте једна од најзначајнијих установа културе на нашим просторима и велика ми је част, што ће он бити домаћин Херстовој поставци.“
Кустос изложбе Пол Столпер, који је власник и истоимене галерије у Лондону, где су Херстови радови премијерно били постављени објаснио је да је ово трећа изложба на Балкану.
Клер Сирс је подсетила да је реч о изложби савременог визуелног уметника, којег је читава једна генерација Британаца прихватила као своју, а не као нешто што припада одабранима.
„Мало који град у Србији може да се похвали да је у протеклих годину дана имао изложбу Дирера, ренесансног генија, наступ поп звезде Ели Голдинг, концерт Стефана Миленковића и сутра изложбу Дејмијана Херста“ прецизирао је Немања Миленковић.
Сања Којић – Младенов је рекла да је велика част за Музеј савремене уметности Војводине што су радови овако великог уметника у том простору, чиме се достижу још виши музеолошки стандарди. „Поставка је осмишљена као компактна целина са 44 графике и четири скулптуре које чине „Нову религију“,рекла је Којић- Младенов.
У име компаније КПМГ обратио се Џејмс Торнил, који је овом приликом подсетио да компанија КПМГ ове године обележава 20 година рада у Србији и желела је да том приликом почасти грађане ове земље и десила се управо подршка за велики уметнички догађај, као што је Херстова изложба.

fixed-img