Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 11.07.2017

Нов апарат у борби против рака грлића материце у Суботици

AA

Покрајински секретаријат за здравство наставља своје активности у промоцији превенције малигних обољења. Овог пута, то је у Заводу за јавно здравље Суботица, где је почетком јула почео са радом нови апарат RealTime PCR систем којим ће се вршити идентификација ХПВ вируса у урогениталним брисевима.

За овај апарат, Покрајинска влада је издвојила 4,2 милиона динара, а пацијенти Севернобачког округа ће ту врсту здравствене услуге добијати бесплатно на упут од изабраног лекара. Завод за јавно здравље Суботица први је Завод у Србији где се ради оваква врста прегледа, изузев Клиничких центара. Привилегија грађанки Суботице је и то да, поред доступности и брзог резултата за 7 дана, не морају више да плаћају 8.000,00 динара и више.

У име Покрајинског секретаријата за здравство тим поводом присутним новинарима се обратила помоћница покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић која је истакла велике напоре које Покрајинска влада чини са циљем да унапреди здравствени систем АП Војводине, илуструјући то податком да је ове године опредељено око 570 милиона динара за набавку опреме и уређаја,реконструкцију и адаптацију здравствених установа, као и посебне програме и многобројне пројектне активности.

Снежана Бојанић је указала да ће и у будућем периоду Покрајински секретаријат за здравство наставити да подржава активности везане за превенцију малигних обољења на територији АП Војводине, будући да је статистика касно откривених облика карцинома, а нарочито грлића материце и дојке, обесхрабрујућа.

fixed-img