Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 04.12.2013

Новка Мојић присуствовала обележавању Међународног дана инвалида у организацији Савеза инвалида рада Војводине

AA

Поводом обележавања Међународног дана инвалида, 3. децембра, покрајинска подсекретарка за здравство, социјалну политику и демографију, Новка Мојић, присуствовала је свечаном обележавању Међународног дана инвалида у организацији Савеза инвалида рада Војводине.

Поводом обележавања Међународног дана инвалида, истакнуто је да око 10 одсто светске популације у категорији инвалида, а да је тај проценат у Србији око 8 одсто. На територији Србије функционише око 500 инвалидних организација. Стана Свиларов, председница Савеза инвалида рада Војводине истакла је да је остварен приличан напредак у законодавству Србије по питању заштите инвалидних лица, да на свим нивоима власти постоји секторска заштита, али да је сама примена Закона о професионалној рехабилитацији, као и других закона који регулишу права инвалида примена још увек доста лоша.

Новка Мојић је истакла да Влада АП Војводине и Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику континуирано сарађује са инвалидним организацијама. Један од видова сарадње је и финансирање рада и активности удружења и организација инвалида са територије АП Војводине. Велики проблем представљају средства. За конкурсе на којима учествују и ове организације издваја се око 40.000.000,00 што је у време у којем живимо и потребе чланова тих организација недовољно.

Представници Пензијско инвалидског фонда, Синдиката и других организација истакли су да је овај дан прилика да се види и укаже шта је урађено и какви су планови за будућност.

fixed-img