Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 28.02.2014

Обновљиви извори енергије смањују зависност од руског гаса

AA

Потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов изјавио је данас да је крајње време да се Србија и Војводина фокусирају на коришћење обновљивих извора енергије, чиме би смањили и зависност од увоза руског гаса.

“Не видим зашто и ми не бисмо стимулисали раст тржишта и почели да се фокусирамо на обновљиве изворе енергије, којих имамо у изобиљу уместо да зависимо од увоза руског гаса”, рекао је Вребалов на Светској конференцији енергетске ефикасности у граду Велс у Аустрији.

Он је изразио незадовољство због чињенице да у Војводини постоји 38 фирми које праве пелет и брикет, а не могу да га извезу на тржиште ЕУ јер немају одговарајуће сертификате и јер закони Србије у тој области нису усклађени са стандардима ЕУ.

“Искуства Горње Аустрије, чији кластер окупља више од 170 фирми и има годишњи промет од 2,2 милијарде евра и 8.900 запослених довољан су разлог да учимо од најбољих и покушамо да покренемо тржиште у Војводини”, навео је Вребалов.

Он је додао да је током конференције разговарао са више од 20 фирми из Холандије, Велике Британије, Немачке и Русије, које су спремне да одмах откупе постојеће капацитете пелета, као и да улажу у изградњу фабрика пелета и когенеративних постројења у Војводини.

Према његовим речима, искуства из суседне Хрватске јасно показују да државне субвенције помажу развој тржишта у овој области па тако Фонд за енергетску ефикасност и прераду комуналног отпада у тој држави даје субвенције у висини од 40 одсто инвестиције институцијама и приватним лицима.

Вребалов је током конференције разговарао и са фирмама из Аустрије, САД, Канаде, Бразила, Украјине, Шведске.

fixed-img