Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 23.11.2016

Одлучно против насиља над женама

22112016_Vuletic_pres_SOS 01
AA

Уочи Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Завод за равноправност полова подсећају да је насиље над женама најистрајнији вид кршења људских права.

Како је речено на конференцији за новинаре у Покрајинској влади, у АП Војводини су у претходној години полицијске управе забележиле 8.133 захтева за пружање полицијске интервенције ради заштите од насиља у породици, што је за 1035 више у односу на број захтева евидентиран током 2014. године. Тренд повећања броја пријављених случајева насиља надлежним институцијама говори о већој информисаности жена о могућностима заштите и подршке.

Истраживање о распрострањености насиља у породици у АП Војводини показује да је свака друга жена доживела неки облик психичког насиља, док је 34% њих трпело физичко насиље.

Покрајинским Програмом за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима који важи од 2015. до 2020. године, дефинисане су мере које треба да допринесу повећању нивоа јавне свести о неприхватљивости насиља према женама, унапређењу услуга заштите и подршке за жене жртве насиља, унапређивању система евидентирања…

Помоћница покрајинског секретара Светлана Селаковић истакла је да је током 2016. године Секретаријат спровео специјализоване едукације за 176 oсоба (133 жена и 43 мушкараца) запослених у надлежним институцијама у 10 изабраних градова и општина у АП Војводини (центри за социјални рад, полиција, тужилаштво, здравствене установе, школе, судови), као и да је у 10 општина реализовао укупно 40 стручних састанака.

Секретаријат је и ове године, кроз програм економског оснаживања жена из Војводине које имају искуство насиља, подржао запошљавање 12 жена. Настављена је сарадња са Мрежом СОС Војводина која пружа подршку женама у ситуацији насиља путем јединственог броја 0800 10 10 10.

Активности Покрајинског завода за равноправност полова биће усмерене на бољу информисаност о проблему насиља над женама и механизмима заштите.

Завод за равноправност полова ће у периоду од 25. новембра до 5. децембра у 7 градова/општина Војводине спровести локалну кампању „НАСИЉЕ ЈЕ ЗЛОчин – ПРИЈАВИ ГА!“ са циљем информисања жена о начинима заштите од насиља, као и јачања локалних капацитета за пружање адекватније подршке женама које трпе насиље.

Кампања започиње у Новом Саду у петак, 25. новембра, у Скупштини града, и наставља даље према следећем распореду:

Темерин: 28.11.2016.
Врбас: 29.11.2016.
Жабаљ: 30.11.2016.
Бач: 01.12.2016.
Бачки Петровац: 02.12.2016.
Бачка Паланка: 5.12.2016.

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић захвалио се председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на подршци у борби против насиља на женама и позиву да се покрајинске институције активно укључе у њу. Предраг Вулетић је позвао све грађане и институције да се информишу о насиљу над женама и позвао их да га, кад га уоче, пријаве надлежним институцијама.

fixed-img