Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 17.04.2014

Одржан скуп о транспарентном финансирању организација цивилног друштва

17042014_Medjuregionalna_skup 01
AA

На скупу „Транспарентним финансирањем организација цивилног друштва до већег поверења грађана и грађанки“, који је одржан 17. априла 2014. године у Скупштини АП Војводине подсекретар у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков је рекла да извештај који је урађен представља значајно унапређење у сарадњи јавног сектора и цивилног друштва јер се може видети на који начин поједине институције раде са организацијама цивилног друштва и који се циљеви финансирају.

– Организације цивилног друштва могу значајно да унапреде и побољшају квалитет живота грађана, али без добро утемељене сарадње управе и цивилног сектора нема напретка. Наш Секретаријат је почео да гради једну методологију која је препозната од стране невладиног сектора, која се састоји од смерница, образаца, упутстава и критеријума. Кроз обуке и саветовања која су спроведена дошло се до тога да су пројекти који стижу у Секретаријат све квалитетнији, а то је резултирало тиме да неки пројекти којe смо финансирали и са мањим средствима касније буду препознати од већих донатора и да се они финансирају у значајнијем обиму, као рецимо повећање нивоа учешћа грађана у локалном буџетском процесу, или кад се путем пројеката грађани активно укључе у оцену квалитета комуналних услуга и тако дају свој допринос унапређењу истих – рекла је подсекретар Весна Пиперски-Туцаков.

Према њеним речима данашњи скуп је допринео разумевању методологије на који начин Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом прикупља податке, јер неки подаци нису послати у складу са инструкцијама које су дате, па заједнички разговор и презентовање будуће методологије може свима да нам помогне и допринесе транспарентнoсти у раду и међусобном поверењу између јавног и невладиног сектора.

Шефица Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом Милена Бановић је овом приликом представила активности Канцеларије, истакавши да је Канцеларија почела израду прве националне Стратегије за развој цивилног друштва, а у њену израду ће бити укључене све заинтересоване стране.

На скупу је представљен други по реду „Годишњи збирни извештај о утрошку средстава која су као подршка програмским и пројектним активностима обезбеђена и исплаћена удружењима и другим организацијама цивилног друштва из јавних средстава Републике Србије у 2012. години“. Овај извештај, који је Влада Србије усвојила је 28. јануара 2014. године, представља анализу података добијених од органа републичког, покрајинског и локалног нивоа, који су током 2012. године пружали финансијску подршку удружењима и другим организацијама цивилног друштва.

Како је речено на скупу, у извештају су детаљно анализирана средства који су добијена од свих нивоа власти, и то планирана, одобрена и исплаћена средства. Позиви за доставу података су упућени за 100 органа републичког нивоа, 17 органа АП Војводине и 167 јединица локалне самоуправе, а на 316 послатих захтева одговорило је 206 институција, од којих је 114 пружило подршку организацијама цивилног друштва. Закључено је да је јавни сектор на свим нивоима власти у 2012. години пружио финансијску подршку од 9,23 милијарди динара за финансирање организација цивилног друштва, а укупно је исплаћено 8,64 милијарди.

На скупу су говорили представници Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Урош Стојковић и Сања Атанасковић, који су представили унапређену методологију на основу које ће бити прикупљени подаци за 2013. годину.

Скуп је организовала Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије у оквиру ИПА пројекта „ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом“, а циљ скупа је био унапређење процеса извештавања локалних самоуправа о додељеној подршци удружењима и другим организацијама цивилног друштва и унапређење њихових постојећих пракси у процесу транспарентног финансирања организација цивилног друштва.

fixed-img