Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 25.03.2014

Одржана конференција за медије поводом почетка обука за незапослене у оквиру пројекта “Знање свима” у Едукативном центру Нови Сад

25032014_Privreda_Edukativni 01
AA

Конференција за новинаре поводом почетка обука за незапослене, а у оквиру пројекта ,,Иновативни систем за унапређење знања и вештина – знање свима”, одржан је данас у просторијама Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду. Овај пројекат се реализује у оквиру ИПА програма Европске уније под називом „Социјално-економски развој дунавске регије у Србији“, а финансирају га Европска унија и Аустријска агенција за развој (АДА). Пројекат реализује Стручна служба за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова, Едукативним центром за обуке у професионалним и радним вештинама, покрајинским Заводом за равноправност полова и удружењима жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана.

Стварање погодног тла и могућности за нова запошљавања у АП Војводини, а посебно у сфери туризма, обраде хране и рукотворина представљају основне циљеве овог пројекта. О самом пројекту, позадини, циљевима и очекиваним задацима говорили су директорка Стручне службе Дијана Бенка – Росић, директор Едукативног центра Будислав Медурић, представник Аустријске агенције за развој Милан Полак и директорка покрајинског Завода за равноправност полова Весна Шијачки. Испред Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова конференцији је присуствовао помоћник покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова за област запошљавања и предузетништва Драго Ђокић. Међу присутнима на конференцији за медије бити су и полазници обука, који су 17. марта 2014. године почели да похађају теоријски део обука.

Дијана Бенка – Росић је нагласила да пројекат подразумева обуке у Едукативном центру за 290 незапослених лица и обуке кроз систем за учење на даљину за 300 незапослених лица.

,,Предвиђено је да 590 незапослених лица учествује на едукацијама које подразумевају следеће области: обуке за куваре, пекаре и посластичаре, за израду рукотворина и сувенира, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, за предузетништво и иновације, као и обуке за енглески и немачки језик. На овај начин ће полазници стећи знања из оних области и вештина које су дефицитарне на тржишту рада, што ће им помоћи или да нађу адекватно запослење или да започну сопствени посао. Планиран је и даљи развој система учења на даљину, када је полазнику потребан само рачунар и интернет конекција“, истакла је Бенка – Росић и нагласила да су ове обуке бесплатне.

Систем за учење на даљину један је од очекиваних резултата пројекта и биће доступан без накнаде свим незапосленим лицима, те им омогућити да стекну знања и вештине које су неопходне на тржишту рада.

Буџет пројекта је 310.063,90 евра, а период имплементације је од 1. септембра 2013. године до 1. марта 2015. године.

fixed-img