Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 30.06.2018

Одржана Међународна конференција „Јавно-приватни дијалог за развој“

konf
AA

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин, присутвовао је у Београду Међународној конференцији о јавно-приватном дијалогу у Србији.

Са пројектом јавно-приватног дијалога у Србији, учеснике су упознали амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот, главни економиста за финансије и институције Светске банке САД -а Вилијам Малонеј и председник УО Налед-а Александар Ружевић.

Јавно-приватни дијалог значиће процес ефикасне комуникације између грађана, привреде и организација цивилног друштва с једне стране, и државе, локалних самоуправа, јавних прeдузећа и осталих институција с друге, а односи се пре свега на садржину прописа и начин њихове примене.

Подршчанин је оценио да успостављање праксе јавно-приватног дијалога која у нашем систему привреде до сада није била примењивана, може имати вишеструки значај, посебно у домену регионалног развоја и јачања локалних самоуправа.

Како је истакнуто у дискусијама, током трајања пројекта који ће се спроводити до 2021. године, очекују се конкретни резултати у неколико подручја која су предуслов за функционисање јавно-приватног дијалога.

Ова подручја односе се на изградњу капацитета за јавно-приватни дијалог у државним институцијама, подршку у заговарању и имплементацији шест кључних реформи за побољшање привредног амбијента, затим на израду on-line тренинг програма и алата, те успостављање PPD Hub-а као централног места за јавно-приватни дијалог.

За прву годину процеса одабрана су три привредна удружења којима ће бити пружена подршка у јавно приватном-дијалогу. Савез пчеларских организација Србије иницирао је тему решавања проблема тровања пчела a Удружење за развој предузетништва кроз јавно-приватни дијалог залагаће се за унапређење паушалног опорезивања, док ће се Удржење Агрокластер Србије борити за укидање регулаторних препрека у развоју органиске производње.

Скупу који су организовали USAID, Национална алијанса за локални и економски развој и Републички секретаријат за јавне политике, присуствовали су министар пољопривреде, шумарстава и водопривреде Бранислав Недимовић, члан одбора за регулаторни надзор у Европској комисији Андреас Коп, те бројни предстваници страних и домаћих компанија.

fixed-img