Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 23.10.2013

Одржана свечана презентација монографије ЈП „Војводинашуме“

vojsume1
AA

У Скупштини АП Војводине данас је одржана свечана презентација монографије поводом десет година пославања Јавног предузећа „ВојводинаШуме“, а презентацију су отворили председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и директорица ЈП „Војводинашуме“ Марта Такач.

Поводом ове презентације, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изјавио је да, када се говори о „Војводинашумама“, мора се говорити пре свега о изузетном ресурсу којим „Војводинашуме“ газдују, а то је шумни, ловни, ваздушни, водени ресурс.

„С друге стране, када размишљамо о „Војводинашумама“, онда морамо да размишљамо и са аспекта произвођача сировине за један значајан део војвођанске привреде, а то је дрвна индустрија. Такође морамо да се дотакнемо питања да ли је могуће да нешто што је у јавној својини буде ефикасно и профитабилно. „Војводинашуме“ јесу добар пример за то да оно што је у јавној својини може да буде профитабилно. Ако пођемо од овога, онда мислим да озбиљно треба да се позабавимо са питањем која су та предузећа и делатности у којима би вредело размишљати о томе да се приватна својина претвори у јавну својину“, истакао је Пастор и додао да за то, према његовом мишљењу, постоји оправдање у у сфери аграра и у неким другим значајним сферама привредних активности.

Он је нагласио и да је неопходно удвостручити површину под шумама, јер је то неопходно да би били бар на нивоу онога што је европски стандард, али да то није потребно због европског стандарда, него због људи кој живе овде, због ветра и квалитета ваздуха.

Директорица ЈП „Војводинашуме“ Марта Такач истакла је да се данашња презентација односи се на првих десет година пословања предузећа и уопштено на настанак предузећа 2002. године, као и на све проблеме који су наслеђени и изазове у протеклом периоду.

„Свакако су ту и решења које смо успели да наметнемо у нашем пословању. Други део монографије даје одговоре на ове изазове. То је резултат једног успешног пословања, одрживог газдовања војвођанским шумама, максималан турд да постојеће шуме одржимо, негујемо и даље развијамо“, нагласила је директорица Такач и додала да је пошумљавање будући велики задатак „Војводинашума“.

Она је нагласила да је идеја о издавању монографије потекла од тога што је прошле године одржана академија поводом десет година пословања предузећа, па је била намера да се у документованом облику представи пословање „Војводинашума“.

Свечаној презентацији присуствовали су представници Скупштине и Владе АПВ, покрајински посланици, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Шумарског факултета Универзитета у Београду и други.

fixed-img