Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 20.10.2016

Округли сто „Мале школске акције у функцији развоја еколошке свести деце и младих“ одржан у Новом Саду

ZZS 2
AA

У оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, данас је током одржавања манифестације „Новосадска јесен“ одржан Округли сто под називом „Мале школске акције у функцији развоја еколошке свести деце и младих“, у организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Покрета горана Војводине. Округли сто је одржан у оквиру промоције Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ за школску 2016/2017. годину.

Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ реализује се осам година, а у циљу развоја и унапређења рада у области животне средине у васпитно-образовним установама.

Током претходних седам година, у Програм је било укључено 373 васпитно-образовне установе у Војводини. Оне су развијању активних метода учења и наставе допринеле бројним активностима: едукативним и креативним радионицама, акцијама чишћења и озелењавања дворишта у школама и вртићима, разврставањем отпада, организовањем еколошких секција и часописа. Најбољим васпитно-образовним установама обезбеђене су награде у виду излета за ученике, те семинарима за педагошке раднике, које су организовали Покрет горана Војводине у Еколошком центру „Радуловачки“ у Сремским Карловцима.

Данашњи скуп је поздравним говором у којем је наглашен значај оваквих сусрета као добрих прилика да се размене идеје, сазнања и информације о достигнућима, отворио помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Драган Ђурица, а обратили се и помоћница покрајинског секретара за образовање Јелена Криш Пигер, као и помоћник покрајинског секретара за енергетику Владимир Пребирачевић.

Након уводног излагања, Програм “За зеленије и чистије школе у Војводини” за школску 2016/2017. години, представила је Тамара Орловић, из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC), организацију која учествује већ дуги низ година у кључним глобалним, регионалним и локалним процесима и доприноси решењима у области заштите животне средине, кроз преношење искустава и едукацију, представила је Корнелија Радовановић, Сениор експерт за одрживи развој и образовање, кроз презентовање еколошке публикације Зелени пакет.

Округлом столу, који се вреднује и као облик сталног стручног усавршавања, присуствовали су представници предшколских установа, основних и средњих школа (укључујући и музичке, балетске, уметничке, школе за децу са сметњама у развоју) са територије АП Војводине, учеснице Програма. Обрађиване су актуелне теме, а између осталог, представљени су пројекти „Упознајте птице у вашем школском дворишту“ Покрета горана и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, „Зелене слике у вашем вртићу/школи” Покрета горана Новог Сада.
Међународни програм Roots and shoots презентовала је Јелена Млађеновић из Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједннице.

fixed-img