Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 21.12.2016

Основано Друштво чланова Матице српске у Аустрији

21122016_Bec_1
AA

У центру Беча синоћ је у сали Терана одржана свечана Скупштина чланова Матице српске у Аустрији, чије је оснивање иницирао и јуче присутни др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и редовни члан Матице српске.

Том значајном историјском догађају присуствовали су и речи подршке упутили председник и секретар Матице српске у Новом Саду др Драган Станић и др Ђорђе Ђурић, амбасадор Србије у Републици Аустрији Перо Јанковић, као и Стефан Шолц, начелник Министарства спољних послова Аустрије за европске интеграције. На скупу су подршку за оснивање Друштва дали и представници српских удружења из Словачке и Румуније, Стане Рибич и др Рајко Корња, као и други секретар амбасаде Румуније у Аустрији Флорин Митреа.

У присуству заменика градоначелника града Беча Јохана Гуденуса и владике Епархије аустријско-швајцарске Андреја Ћилерџића, др Небојша Кузмановић је на почетку свог излагања честитао Гордани Илић-Марковић на избору за председницу Друштва чланова Матице српске у Аустрији, као и Зорану Алексићу, секретару друштва.

„Однос Покрајинске владе према Матици српској исказан је јасно пре пола године, када је председник Покрајинске владе Игор Мировић своју прву посету некој институцији начинио посетивши Матицу српску у Новом Саду“, рекао је др Кузмановић. Он је додао да је у буџету Покрајинске владе предвиђено десет пута више средстава за рад Матице српске, него што је било до данас и нагласио да је важно да се бечка Матица руководи визијама и идејама оснивача Матице српске, који су јединство својих чланова и српског народа видели као један од основних предуслова за складан и богат развој српског народа.

„Због свега тога, захваљујем се у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама на снажној подршци челника аустријске државе и народа, као и представницима српске државе и Матичарима, што смо сви заједно успели у идеји и иницијативи да заживи и почне са радом и Друштво чланова Матице српске у Бечу“, закључио је Кузмановић.

fixed-img