Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 18.07.2016

Отворен 23. Филмски фестивал на Палићу

17
AA

У име Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић јуче присуствовао одржавању 23. Фестивала европског филма на Палићу. Oд суботе 16.јула до 22.jулa посетиоци ће имати прилику да гледају богат програм,који је распоређен у 13 селекција.
Главни такмичарски програм отворио је филм Ђанфранка Росија Пожар на мору, који је добио Златног медведа у Берлину, a mанифестацију су синоћ заједнички отворили лауреати престижне награде Александар Лифка – доајен домаће кинематографије Слободан Шијан и познати аустријски редитељ Улрих Сајдл. Глумица Мира Бањац, председница Савета фестивала награду је уручила Слободану Шијану, док је директор Фестивала Радослав Зеленовић престижно признање дао Улриху Сајдлу.
У име града Суботице, госте је поздавио градоначелник Богдан Лабан, који је подсетио да од 2003. године овај Фестивал је званично добио титулу европског фестивала и као такав представља се на филмском фестивалу у Кану и Берлину.
Преносећи поруку секретара проф. Мирослава Штаткића, др Кузмановић је рекао да „ Фестивал европског филма на Палићу, који се ове године одржава 23 годину за редом јесте догађај за дивљење и за пример из више разлога. Са једне стране, он је доказ да и поред тешких времена, када култура условно речено „посрће“, захваљујући амбицијама, стручности и упорности људи који га воде успео је да се одржи, што је доказ да култура нема границе и ограничења, она је мера онога, што се зове циљ, а овде је циљ оправдао очекивања и програм фестивала богатији је него што је био претходних година. Са друге стране Суботица и Палић постали су препознатљиво место на културној мапи Европе управо због овог фестивала, који је деценијама уназад био домаћин великим именима европске и домаће филмске продукције. Због свега тога Покрајинска влада препознала је значај овог фестивала и подржавала га у складу са својим могућностима. У нади да ћемо га и надаље подржавати, чиме промовишемо не само филмску уметност, већ и препознатљивост у неговању европског филмског духа који на овом месту 23 године траје, желим Вам да наредних седам дана уживате у богатом филмском програму и одличним продукцијама.“

fixed-img