Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 02.07.2017

Отворена изложба „Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа – Векови Бача“

02
AA

У Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, отворена је изложба „Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа – Векови Бача“, на којој се присутнима обратио и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић.

„Богато илустровани панои и артефакти које овде можете да видите, целокупној јавности на заиста упечатљив начин предочавају свеобухватан приступ очувању и коришћењу изузетног културног наслеђа, какво оно које се чува у Бачу заиста јесте“, рекао је Кузмановић.

Заменик покрајинског секретара је додао и „да култура храни и стимулише дух и да је темељна одредница сваког националног идентитета и део светске културне баштине“ и посебно истакаао оне који воде рачуна о заштити културних споменика.

„Мисија заштите обухвата и индивидуална трагања за истином и заједничке идеале културе. Она ће у трећем миленијуму заснивати своју делатност на живим традицијама прошлости, користиће предности технолошких достигнућа садашњости, и стварати будућност у којој ће људима обезбеђивати информације и знања охрабрујући их у сталном трагању за мудрошћу и слободним саморазвитком“, нагласио је Кузмановић.

Поред њега, на отварању изложбе говорили су и помоћница министра културе Асја Драча Мунтеан, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, капетан бојног брода Петар Бошковић, и ауторка изложбе др Славица Вујовић.

„Припрема изложбе је била сјајна прилика да испричамо причу о трајању и континуитету, а истовремено и о другом приступу генерације конзерватора који су, уствари, хтели да покажу како разумеју нову улогу наслеђа у друштву“, рекла је Вујовићева, иначе конзерваторка Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Подршку Покрајинском заводу у припреми изложбе која обухвата редак и вредан археолошки материјал са простора Тврђаве Бач и Фрањевачког самостана, дали су и Галерија Матице српске, Технолошки факултет у Новом Саду, Центар за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду, Фонд „Векови Бача“ и домаћина изложбе, Медија центра „Одбрана“.

Поред саме поставке, у оквиру изложбе „Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа – Векови Бача“ предвиђен је и богат пратећи програм, са више тематских форума и дечијих радионица.

fixed-img