Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 05.05.2017

Отворена међународна научна конференција: „Мигранти у Европи у 21. веку“

05052017_nauka_1
AA

Међународна научна конференција: „Мигранти у Европи у 21. веку“ отворена је данас у Српској академији наука и уметности, Огранак у Новом Саду и трајаће два дана. Учешће на овом скупу који обрађује веома актуелну тему, потврдило је више од петнаест предавача из земље и иностранства, и то из: Мађарске, Немачке, Италије, Израела и Румуније. Поздрављајући присутне заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић нагласила је да Секретаријат радо подржава организовање оваквих скупова будући да се на њима дискутује о многим важним питањима, поготову када је реч о правној регулативи, перспективи ЕУ, али и улози Србије у решавању миграционе кризе.

„Свесни смо чињенице да су милиони људи присиљени да напусте своје домове, ризикујући све како би избегли конфликте, катастрофе, сиромаштво или глад. Многи од миграната и избеглица који стижу у Европу, свакодневно се суочавају са несигурношћу и изазовима, почев од недостатка основних информација, па до повећаног ризика за трговину људима. Већина њих су жене, деца и старији људи. Европскe границе се затварају, а ограничавање пролаза драстично је погоршало ситуацију и довело до стварање хуманитарне кризе“, рекла је заменица Ракић и додала да је управо Западни Балкан на ударној маршути миграната и избеглица и да оваква ситуација представља изазов како за земље чланице ЕУ, тако и за земље кандидате, а међу њима је и Србија.

Академик Тибор Варади, који је један од главних организатора конференције, рекао је да и академска јавност треба да се укључи у решавање најинтензивнијих и најболнијих проблема 21. века.

„Решавање проблема миграната до сада је изазвало много више страсти и предрасуда, него разума. Показало се да постојећи шаблони и уврежени обрасци мишљења овде не функционишу. Треба се суочити са тим шта се стварно дешава и трезвено и озбиљно решити проблем, смештајући га у оквир људских права, европских права и међународног права“, рекао је Варади.

Првог дана скупа у оквиру прве сесије дискутоваће се о темама које се тичу људских права, права мањина, интеграције, демократске политике. Другог дана скупа, фокус ће бити на мигрантској ситуацији у Србији и у две западноевропске земље.

fixed-img