Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 18.10.2016

Панел дискусија “Региони-мостови интегративних процеса. Паметни градови за паметне људе”

2016-10-18 Dunavski biznis forum 03
AA

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадну и локалну самоуправу Небојша Дракулић рекао је данас на панел дискусији “Региони-мостови интегративних процеса. Паметни градови за паметне људе”, који се одржава у оквиру петог “Дунавског бизнис форума”, да Војводина активно учествује у циљевима и стратешким приоритетима Дунавске стратегије.

– За Војводину је од суштинске важности начин на који стратегија третира потенцијале реке Дунав, јер се Дунав позиционира као важан транспортни коридор, а ресорни секретаријат ће бити мотиватор да локалне самоуправе у Војводини учествују у пројектима. Улога покрајинског секретаријата ће се огледати у сталној тежњи да се допринесе афирмацији идеја, иницијатива и предлога који промовишу регионалне аспекте и стратешке пројекте ЕУ за Дунавски регион – рекао је помоћник Дракулић.

Он је нагласио да је Дунавски бизнис форум имати велики значај јер је усмерен на подстицање сарадње између земаља Дунавског региона које треба да искористе потенцијале Дунава и креирају повољну атмосферу за привлачење улагања у области транспорта, заштите животне средине, енергетике и агробизниса, као и да анимира пословну заједницу која је спремна да инвестирају у пројекте у оквиру Дунавске стратегије и тиме омогући економски развој Војводине.

Председник Асоцијације европских регија-вођа радне групе за Западни Балкан Франц Шаусбергер осврнуо се на потребу децентрализације, како би се смањиле разлике у развијености међу локалним самоуправама у Србији. Он је нагласио да је потребно анимирати локалне самоуправе да међусобно сарађују и учествују у прекограничним пројектима који пружају шансу за економски и привредни развој општина које се налазе у пограничним подручјима.

У оквиру овог панела учествовали су и директор Развојне агенција Бачка Немања Старовић, Мирјана Прљевић испред Теслианума и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, а овом приликом уручено је признање Дистрикту Брчко „Златни кључ Подунавља“, који се додељује развијеним и успешним градовима и општинама.

fixed-img