Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 21.11.2013

Пастор: Финасијска аутономија не значи растакање већ јачање државе

unnamed
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор оценио је данас да су искуства и информације о функционисању регионалне аутономије, које су на данашњој седници са посланицима покрајинског парламента поделили представници италијанске регије Ломбардија, изузетно драгоцене као пример добре праксе.

„Сусрећемо са великим изазовима везаним за попуњавање гарантованог уставно-правног оквира аутономије Војводине, нарочито у фази израде закона о финансирању, и у моменту усвајања буџета за следећу годину. С тог аспекта, веома је било драгоцено да сазнамо како све то функционише у Ломбардији.Током данашњих излагања гостију из Ломбардије сви су могли да чују да финансијска децентрализација и финансијска аутономија не значе растакање државе, не значе разбијање пореског система, не значе слабљење, него управо значе све супротно од онога како се то овде код нас тврди“, рекао је председник Пастор на конференцији за новинаре, коју је одржао заједно са председником Парламента Ломбардије Рафаеле Катанеом.

Пастор је оценио да данашња тематска седница Скупштине АПВ, на којој су представљена искуства Ломбардије у функционисању њихове аутономије, неће решити проблеме које Војводина има, али да снажно може допринети да се залагање за попуњавање оквира војвођанске аутономије другачије доживљава у политичком дискурсу. Пастор је најавио и да ће следеће недеље бити одржана седница Скупштине АПВ на којој ће се разматрати амандмани на предлог републичког буџета за 2014. годину.

„Мислим да је то легитиман институционалан начин изражавања регионалне амбиције. Желимо да заузмемо ставове и да их заступамо у републичком парламенту у расправи поводом усвајања буџета за 2014. годину, како би створили претпоставке да имамо буџет који одговара уставној гаранцији од седам одсто“, навео је Пастор.

Председник Парламента Ломбардије Рафаеле Катанео истакао је да је могућност да се обрати посланицима Скупштине АПВ доживео као велику привилегију.

„Како се гради Европа? Да ли се гради само у Бриселу, само преко Европског парламента, само преко односа држава? Апсолутно не. Сматрам да се Европа гради кроз однос регија које припадају Европи, неких попут Ломбардије која је ту од самог почетка и неких као Војводина, које ће надам се ускоро, као саставни део Републике Србије, ући у састав Европе. Овде сам врло радо јер ми овде данас градимо Европу“, рекао је Катанео. Он је оценио да су националне државе и Европа „као одела која носимо“.

„Потребно је имати крој, потребно је исећи материјал, али је потребно и имати конац који ће пажљиво да споји сваки делић тог одела. Снага тих веза и снага конца је снага одела, а одело ЕУ зависи од наших веза које данас овде развијамо. Први кончићи које морамо да увежемо јесу наши грађани и морамо да остваримо пријатељство између њих, а ово што данас радимо свакако доприноси томе“, нагласио је председник Парламента Ломбардије и додао да ту сарадњу треба употпунити и сарадњом привредника, институционалном, културном и другим облицима сарадње.

„ И Ломбардија од Војводине има много тога да научи јер је Војводина увек била место где су заједно живеле различите традиције, културе, народи. То је област која се налази на граници између запада и истока, и област која је научила шта значи живети заједнички. То сматрам за највећу вредност Војводине“, истакао је Катанео.

Делегација италијанске регије Ломбардија, предвођена председником Катанеом, пре почетка тематске седнице Скупштине АПВ „Пример добре праксе: аутономија Ломбардије“, одржала је и радни састанак са председником Пастором, потпредседницима Скупштине АПВ Браниславом Белић, Аном Томановом Макановом, Ђорђем Милићевићем, Душаном Јаковљевим и Миливојем Вребаловим и секретаром Скупштине АПВ Милорадом Гашићем.

fixed-img